avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Raspunderea administratorului in caz de insolventa sau ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Raspunderea administratorului in caz de insolventa sau faliment

Ce raspundere are administratorul unei societati cu raspundere limitata in caz de faliment si/sau insolventa? Societatea are datorii catre furnizori si bugetul de stat. Administratorul raspunde cu averea sa/proprietati imobiliare sau venituri salariale de la alte entitati?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:40, 5 Septembrie 2011
daca se atrge raspunderea administratorului cf art 138 din lg 85/2006 atunci acesta poate raspunde cu patrimoniul sau personal pentru intregul pasiv sau numai o parte a acestuia.
Raspunderea administratorului poate fi angajata, dupa admiterea cererii de faliment, la solicitarea administratorului sau lichidatorului judiciar.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru ca o astfel de cerere sa fie admisa sunt prevazute de Legea 85/2006, la art. 138:

Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
Da, cazurile trebuie analizate in concret si numai pe baza de probe se poate stabili daca administratorul va raspunde sau nu...
Ar fi mai mult decat recomandabil sa mergeti sa consultati un avocat pentru a stii de principiu in ce situatie va aflati.
Spun, de principiu, pentru ca este foarte greu de dat o solutie concreta fara a se analiza tot ceea ce exista la dosar...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Impreuna cu sotul meu detin un SRL (un bar ), fiecare detinem 50% din partile sociale si sintem administratori si asociati . Avem ... (vezi toată discuția)
Faliment viorel1978 viorel1978 Buna ziua! Sunt administratorul unei societati comerciale pe care doresc sa o introduc in procedura de faliment. Am doua probleme 1. un apartament pe firma ... (vezi toată discuția)
Probleme societate desfiintata kinder2013 kinder2013 Buna ziua, In anul 2010 a fost desfiintata societatea(SRL) de la Registrul Cometului, prin nedepunerea declaratilor.Fiscul a propus spre insolventa firma , ... (vezi toată discuția)