avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cand unul dintre soti ia copilul si fuge de la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cand unul dintre soti ia copilul si fuge de la domiciliul conjugal

Cand unul dintre soti ia copilul si fuge de la domiciliul conjugal, se poate lua vreo masura, alta decat ordonanta presedintiala ? Uneori parintele prejudiciat nu poate sa indeplineasca toate conditiile ca sa castige o ordonanta presedintiala, si prefera sa astepte pana cand va fi momentul potrivit. Ar avea alta cale de atac, de exemplu poate sa-l dea pe celalalt parinte la politie sub acuzatia de rapire? Mai ales avand in vedere ca parintele prejudiciat nu si-a vazut copilul de o luna de zile, si nici nu stie unde se afla acesta.
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
c_mircea, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:07, 23 Mai 2010
Interesant ar fi fost sa ne spuneti ca tatal a fugit cu minorul, fiind agresat teribil de mama si a hotarat sa deschida si divort ulterior.:stunned:
Dupa parerea mea, chiar asa va si face acel sot care si-a parasit domiciliul conjugal, adica va deschide actiune de divort si banuiesc ca ambii soti stiu de ce s-a intamplat asta.
Cat priveste acuzatia de rapire la care v-ati gandit, nu are suport juridic, actualmente, in codul penal regasim legiferate la art.189-196 infractiunile contra libertatii persoanei si va puteti arunca o privire asupra lor, sa vedeti daca ceea ce s-a prezentat de dvs. se incadreaza in una dintre infractiunile descrise de legiutor.
ok, deci sa inteleg ca atunci cand unul dintre parinti ia copilul si fuge, nu exista nici o solutie? Copilul e o minge de ping pong pe care il poate lua orice parinte si sa plece cu el? Azi un parinte ia copilul si fuge, celalalt asteapta si cand prinde momentul, il fura inapoi, si tot asa?
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
c_mircea, utilizator

Art. 100 codul familiei
Copilul minor locuieste la parintii sai.
Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul.
In caz de neintelegere intre parinti, instanta judecatoreasca, ascultand autoritatea tutelara, precum si pe copil, daca acesta a implinit virsta de 10 ani, va decide, tinand seama de interesele copilului.
deci pana nu aveti o hotarare de incredintare fie provizorie prin ordonanta,fie definitiva, copilul va fi minge in masura in care asa inteleg parintii sa-si exercite drepturile in interesul minorului
puteti face sesizare pt disparitie de la domiciliu a monorului, sau plangere impotriva mamei pt rapire, dar nu se va confirma si nici nu va fi obligata sa va aduca copilul pana nu aveti o hotarare jud in acest sens
Da, numai prin hotarare civila veti putea lamuri problema.Aveti si ordonanta presedintiala.
Insa, daca mama a luat copilul slabe sanse sa obtineti incredintarea acestuia...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de divort-situatie copii tudosoiu tudosoiu Buna seara, sunt in proces de divort cu sotul meu. El a parasit casa bun comun si locuieste la parintii lui. Avem doi copii minori (fetita de 4ani si baietelul ... (vezi toată discuția)
Custodie abi012 abi012 Daca unul din parinti nu e de acord cu custodia comuna aceasta se poate acorda? Mentionez ca am loc de munca, locuinta proprie, copilul are doar 4 ani, si ... (vezi toată discuția)
Sotia a plecat de acasa cu copilul in timpul divortului Emil72 Emil72 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in cazul in care sotia a plecat de acasa cu copilul in timpul divortului, fara acordul meu (sotia nu a ... (vezi toată discuția)