In urma decesului administratorului s-a constatat ca nu exista registru de casa pe ultimii 3 ani iar sotia acestuia a predat 540 Lei spunand ca acestia sunt toti banii din casa. In urma calcularii soldului in baza actelor existente in dosare s-a constatat ca ar trebui sa avem 11000 LEI.
1. Faceti inventarul facturilor la furnizori. Telefonati la fiecare furnizor in parte si vedeti ce datorii aveti. Acestea sunt de doua feluri. Facturi care au fost pe liste si ramase neachitate, si pe de alta parte facturi recente care nu au fost inca puse pe liste.
2. Verificati chitantierele incepand de la cele mai recente catre cele mai vechi. In acest fel puteti sa reconstituiti cat de cat restantele proprietarilor.
3. Puneti in evidenta fondul de rulment si cel de reparatii, daca ati avut asa ceva.
4. Sesizati biroul de relatii cu asociatiile de proprietari din primarie si solicitati-i sprijinul.
5 Inscrieti privilegiul imobiliar asupra apartamentului administratorului pana la lamurirea situatiei.
Ar fi bine ca in demersul de a verifica situatia financiara a asociatiei sa aveti sprijinul unui contabil, eventual sa-l angajati. Pana nu veti avea o situatie clara a soldului nu puteti sa deschideti actiune in instanta asupra mostenitorilor.
Din pacate pentru Dv. trebuie sa va spun ca va asteapta zile grele daca nu va miscati repede.
Cine a facut verificarea si ce anume ati verificat pana acum?
Eu am facut verificarea in Excel, am cunostinte de contabilitate primara, in plus sotia mea este economist si m-a indrumat si a verificat tot ce am lucrat, (Un expert contabil a cerut 3000 Lei/ an). Au fost verificati 8 ani, adica perioada de cand a fost numit administrator. Au fost luate in calcul toate actele de casa existente la dosar fara verificarea sau contestarea autenticitatii lor. Pentru primi 5 ani cat a existat caiet de casa s-a obtinut un sold mai mic cu 1500 Lei decat cel din R.C. datorita greselilor din R.C. pentru urmatorii 3 ani s-a refacut calculul soldului si inregistrate toate actele de casa gasite la dosar, intr-un tabel pentru plati iar cele de incasari in alt tabel. In final s-a obtinut un sold cu circa 3000 Lei mai mare decat ultimul sold din R.C. din Noiembrie 2006.
Este adevarat ca pentru ai da in judecata avem nevoie de expertiza contabila? Daca da, in cazul nostru, pentru ce perioada?
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul anterior.
Nu este obligatoriu pentru actiune in instanta ,depunerea probei expertiza contabila
Instanta de judecata ,analizand plangerea,probele existente poate dispune masurile legale necesare solutionarii
Totusi,in precizarile dvs ,apare o neconcordanta ,daca initial ati precizat inexistenta RC,in final reveniti si precizati situatii distincte ,existenta de RC in urma cu 8 ,cu 5 si 3 ani
Operatiunea principala este verificarea situatiei soldurilor de pasiv-activ.
Sablonul pentru o asemenea situatie il aveti in Documentatie aferenta asociatiilor de proprietari.
Completati in aceasta situatie ceea ce stiti...si va ocupati de restul necunoscutelor de a le restabili la valoarea prezenta pornind de la actual catre trecut, nu invers, pentru ca pierdeti timp petios. Un element de baza in privinta locatarilor este ultima lista de plata si ultimele chitantiere. Nu stati acum sa verificati acuratetea calculelor de acum 3 ani, ci ceea ce este la ora actuala. Ulterior, daca doriti sa faceti si "farmacie", va puteti ocupa de asta.
Acum prioritatea Dv. principala este De unde sa iau banii (locatari sau/si sold in casa) ca sa platesc ce sunt dator la furnizor si pentru restabilirea fondurilor (daca sunt...!)?
V-am scris o parte din tintele pe care trebuie sa le aveti precizate intr-un mesaj anterior.
In niciun caz acum nu puteti sa actionati in instanta pe cineva fara o situatie clara financiara, dar va puteti asigura ca familia administratorului nu va vinde casa inainte ca asociatia, in cazul in care se constata minusuri masive, sa nu-si mai poata recupera nimic! Asta se face prin inscrierea privilegiului imobiliar pe baza a ce date aveti acum, ce ati gasit acum la o verificare sumara. Ulterior, daca lucrurile se clarifica in bine, puteti sterge privilegiul imobiliar.