avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune


Buna ziua,

La inceputul anului 2010 am cunoscut o persona care dorea sa achizitioneze anumite marfuri de la mine( eu am o firma de comert cu ridicata) la inceput toate bune si frumoase lua marfa, nu multa si o platea cash sau cu B.O avalizat si datat.
Acum aproximativ doua luni a venit sa ia marfa de 15.000 ron pentru care mi-a dat ca plata o fila cec avalizata, complectata si datata cu zii de scadenta(plata), eu am fost putin plecat si nu am mai putut urmarii toata activitatea iar cand m-am intors am constatat urmatoarele: individul a venit si a mai cumparat marfa de o valoare mai mare pentru care a lasat o alta fila cec( dar acesta nu era complectata era in alb, doar semnata atat), venid ziua de scadenta contabilul meu a introdus fila cec in banca, complectand-o el de unde lipsa fonduri adica teapa, si mi-am adus aminte de cealalta fila cec lasata de el, am vrut sa vad daca aceea a fost decontata cand constat cu stupoare ca aceea fila cec nu fusese introdusa in banca la data scrisa pe ea trecuse 30 de zile iar cand am vrut sa o introduc banca a refuzat spunand ca fila cec datata trebuia depusa in termen de 14 zile de la data mentionata pe ea conform legii cecului si ca in situatia de fata nu mai poate fii decontata, iar legat de fila cec ( a doua cea in alb lasata), mi-au spus ca vor trimite ei organelor de politie refuzul la plata si organele for incepe ancheta.
Daca se poate sa ma lamuriti in doua aspecte:
Prima, este adevarat ce imi spun ei, fila cec data care a depasit 14 zile fata de data inscrisa pe ea nu mai poate fii bagata la plata?
Doi, in cazul filei in alb doar avalizata cu semnatura, actiune penala se pune in miscare la sesizarea bancii sau trebuie sa ma duc personal sa depun reclamatie, daca nu depun reclamatie ca parte vatamata porneste ancheta sau nu?

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:36, 24 Mai 2010
Faceti plangere penala.
Vorbiti mai inainte cu omul si daca nu va face plata sesizati politia.
tocmai de aceea dau tepe acesti indivizi ca gasesc oameni care sa se increada in ei si pentru ca de foarte multe ori in cazuri similare instantele de judecata in loc sa-i incadreze la inselaciune de la 3 la 15 ani ii incadreaza la legea cecului care este din 1934 parca si au incadrare mult mai mica si de cele mai multe ori nu sunt condamnati la pedeapsa inchisorii
cel mai bine ar fi sa mergeti dvs sa faceti reclamatie
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
doberv, utilizator
Promovati plangere penala ,sub aspectul infractiunii prev de art 215 Cod penal=inselaciune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efect de plata - cec barat , rog o lamurire ....... simina2006 simina2006 :-/ -va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme : 1 ) este corect ?! - completez fila care imi este lasata in alb de soferul care ridica marfa - eu sunt ... (vezi toată discuția)
Fila cec introdusa la plata dupa intrarea societatii emitente in insolventa. 200360PIM 200360PIM Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema ; SC X SRL lasa ca garantie lui SC Y SA pentru materiale furnizate o fila CEC in alb , urmand ca Y sa ... (vezi toată discuția)
Fila cec pierduta alina_pmi alina_pmi buna ziua am si eu o problema am eliberat o fila cec in alb (nu are nici beneficiarul trecut) unei firme cu care urma sa colaboram si firma respectiva ma tot ... (vezi toată discuția)