avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Se poate cere plata pensiei alimentare si retroactiv? De exemplu, sa se ceara adeverinta de la locul de munca al fostului sot, cu perioada de la divort pana in prezent, iar daca se constata diferenta intre ce a platit el si care ar fi trebuit sa fie suma corecta, sa se dispuna plata diferentei.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 12:47, 25 Mai 2010
termenul de prescriptie este de 3 ani - nu puteti cere sume de bani pentru o perioada mai lunga de 3 ani.
roxi13 a scris:

iar daca se constata diferenta intre ce a platit el si care ar fi trebuit sa fie suma corecta, sa se dispuna plata diferentei.

Daca "fostul" a platit pensie alimentara in baza unei sentinte judecatoresti care a avut ca baza de calcul adeverinte de la servici, nu mai puteti face nimic retroactiv.
Aveati la dispozitie atunci caile de atac pentru a dovedi un venit mai mare.
Acum nu mai puteti decat sa solicitati marirea pensiei cu dovada unor venituri superioare celor de la prima sentinta, dar aceasta marire se va acorda numai de la data introducerii cererii la instanta, nu retroactiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara roxi13 roxi13 Care este venitul care se ia in calcul la stabilirea pensiei alimentare? Cel brut sau cel net? Fostul meu sot nu imi spune niciodata ce salariu are, ii ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare tanase_78 tanase_78 o persoana{cu care nu am fost casatorit,nu stiu daca cvonteaza}m-a dat in judecata dupa 10 ani pentru custodie si pensie alimentara.intrebare:ea poate cere ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)