avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegare Atributii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegare Atributii

Buna ziua, as dori sa prezint urmatoarea situatie: la firma la care lucrez, seful de serviciu a plecat in Concediu Fara Plata pe o perioada de cateva zile.Pe perioada in care seful a absentat mi s-au trasat sarcini care acum fac obiectul unei actiuni in instanta, reprosandu-mi-se neindeplinirea corespunzatoare a sarcinilor respective. As vrea sa stiu temeiul legal al delegarii de atributiuni in acest caz (desemnare inlocuitor - concediu fara plata) mai ales in cazul in care in fisa postului sau in regulamentul intern nu exista prevederi clare. Mentionez ca nu am fost desemnata in mod oficial prin adresa sa inlocuiesc seful, insa datorita faptului ca in general in cazul plecarii acestuia in CO eram desemnata ca inlocuitor, in acest caz s-a actionat din inertie.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 25 Mai 2010
Delegarea de atributii trebuia sa fie facuta printr-o decizie scrisa a conducatorului unitatii prin care vi se completa si fisa postului cu atributiile corespunzatoare .Asa se poate spune ca v-ati depasit atributiile fara ca cineva sa va ceara acest lucru .
În condiţiile în care "relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii " (art. 8 alin. 1 din Codul muncii) şi în absenţa unei cerinţe legale exprese în sens contrar, delegarea de atribuţii nu implică ad validitatem forma scrisă” (deşi, sub aspect practic, este desigur preferabiIă).
Delegarea de atributii implica ad probationem forma scrisa, astfel ca pentru aceasta trebuie să intervină un act de delegare expresă de atribuţii către un anumit salariat care la rându-i acceptă delegarea în cauză.
Actul de voinţa al angajatorului şi al salariatului care acceptă modificarea sarcinilor sale de serviciu, în sensul dobândirii de atribuţii suplimentare, având la origine iniţiativa angajatorului, constituie, în cele mai multe cazuri, un act adiţional la contractul individual de muncă, sau, în ipoteza în care se stabileşte încă de la momentul naşterii raportului juridic de muncă, o clauză a contractului individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire functionar de conducere - concediu de odihna blackjack blackjack Buna ziua, Se poate ca un functionar public de conducere sa fie inlocuit de un functionar de executie pe perioada concediului legal de odihna a celui ... (vezi toată discuția)
Sarcini de serviciu,fisa postului. Mircic Mircic Buna seara. Ordinele pe care le primesc de la seful meu,respectiv sarcinile de serviciu care-mi sunt trasate nu trebuie sa fie in conformitate cu ATRIBUTIILE ... (vezi toată discuția)
Incarcarea cu sarcini care nu sunt in fisa postului Adriana68 Adriana68 In fisa postului, in majoritatea cazurilor se specifica faptul ca pe langa sarcinile de baza, mai poti avea si altele trasate de catre seful direct. Problema ... (vezi toată discuția)