Locuiesc intr-un imobil (parter ,etaj,pod),la parter,proprietate .In anul 2004 proprietarul de la etaj a mansardat podul si a desfiintat niste pereti interiori ai etajului, fara acordul notarial,fara expertiza faptica.Imobilul este construit in 1938 si ma ingrijoreazastare imobilului.Nu reusesc sa obtin raspunsuri clare despre starea imobilului,mi se spune ba ca s-a prescris fapta,ba ca trebuie mers in instanta.Ce sfaturi imi puteti da?Va multumesc.
Este foarte posibil ca modificarile aduse de vecinul dvs sa fi afectat sau nu, structura de rezistenta a imobilului.
Teoretic, se pot efectua modificari ale imobilului, cu exceptia celor care afecteaza structura de rezistenta a acestuia.
Nu sunt un specialist in constructii, dar este foarte posibil ca imobilul in care locuiti sa nu fie unul cu o structura de rezistenta foarte buna raportat la anul construirii.
Va sfatuiesc sa procedati la efectuarea unei expertize prin care sa se constate daca a fost afectata sa nu structura de rezistenta a imobilului.
O asemenea expertiza se poate efectua extrajudiciar, daca vecinul va permite accesul, sau pe calea unei actiuni de asigurare dovezi.
In orice caz, in situatia in care lucrarile efectuate de vecinul dvs afecteaza structura de rezistenta a imobilului, puteti pe calea unei actiuni in justitie, sa-l obligati la aducerea imobilului la starea initiala.
Av. Mihai Vaduva
Puteti face o sesizare la Inspectia in constructii si la Primaria din localitate
princ are solicitati amendarea acestuia.
Conform legislaţiei din domeniul construcţiei pentru a se putea face modificări structurale la apartamente se cere acordul vecinilor exprimat în scris, în formă autentică notarială şi avizul asociaţiei de proprietari.
Trebuie sa existe o hotărâre a asociaţiei de proprietari care să aprobe vecinului să facă modificări structurale şi să construiască mansarda.
Conform prevederilor art. 11 din O.G nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari schimbarea destinaţiei apartamentului de către proprietar sau chiriaş se face numai pe baza hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, cu acordul proprietarilor direct afectaţi, iar închirierea sau folosirea de către persoanele fizice ori juridice a spaţiilor aflate în proprietatea comună a proprietarilor se face numai prin contract de închiriere sau de folosinţă, semnat din partea asociaţiei de proprietari de către preşedinte, pe baza hotărârii adunării generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectaţi.
In mesajul dvs exista neclaritati,intre ,"starea imobilului" care este un aspect distinct fata de "prescris fapta"
Concret ce fapta s-a prescris ?
Reveniti cu detalierea aspectelor care va suscita interesul
Daca apreciati ca exista abateri de la normele in vigoare la momnetul ridicarii edificiului,sesizati oficial Disciplina in constructii,directia corp control din primaria responsabila
Dar,nu omiteti dispozitiile in vigoare
Daca imobilul este din constructie prevazut cu 2 nivele,respectiv numar redus de proprietari,este posibil a nu exista constituita/infiintata asociatie de proprietari,pe cale de consecinta , a nu opera legislatia in domeniu
Disciplina in constructii si Primaria au raspuns evaziv,in 2004 cand s-au facut modificarile ca au fost amendati.Nu exista asociatie de locatari.Cert este ca proprietarul vrea sa vanda si am aflat ca nu are actele in regula.Modificarile au fost facute initial fara autorizatie,iar acum la orice tentativa de a afla ceva legat de autorizatie,toata lumea se eschiveaza.Ce sa fac???
Hm… :innocent:
Logic ca modificarile “au afectat sau nu structura”…
Logic ca, fiind vorba despre un imobil cu doua etaje, doi proprietari, nu e loc de asociatie de proprieteri…
Logic ca… fapta la care se face referire in legatura cu “prescriptia” este modificarea ce a fost facuta…
Asadar…
“Fapta” s-a prescris. Daca va ingrijoreaza soarta imobilului trebuie sa incepeti un proces, in cadrul caruia sa cereti o expertiza… Scriu despre proces deoarece nu pare ca vecinul respectiv sa permita altfel o expertiza… dar daca ar fi obligat de instanta n-ar avea de ales… Si instanta va admite o asemenea expertiza daca dv afirmati (si vecinul nu dovedeste contrariul) ca structura de rezistenta a imobilului a fost afectata.
Sau faceti reclamatie la… disciplina in constructii… E mai simplu.
Cand v-au raspuns “evaziv” a fost un raspuns scris la o reclamatie... scrisa? Nu am convingerea ca a fost amendat pt ca, de ar fi facut modificari care priveau structura de rezistenta ar fi trebuit sa fie obligat la “reconstructie”.
In fond, faptul ca acel proprietar vrea sa vanda nu e problema dv… Cumparatorul este cel direct interesat… Iar daca pe dv va intereseaza siguranta – ceea ce e firesc – va ramane calea instantei… daca cei de la “constructii” dau raspunsuri “evazive”.
Pe scurt: trebuie sa incepeti un proces pe motiv ca structura de rezistenta a imobilului a fost afectata – si doriti ca acest imobil sa fie adus la starea initiala.