Buna ziua tuturor.
Mai intai am sa imi cer scuze pt greselile pe care le voi face , nefiind obisnuit cu termenii specifici dreptului .
Trecand la subiect , as avea 2 intrebari .
1.Exista vreo prevedere legala privind prescrierea datoriilor persoanelor fizice catre pers.juridice si daca da la cati ani? Daca persoana care a facut datoria se mai poate recupera ceva din suma?
2.Daca a fost data o sentinta judecatoreasca definitiva privind plata unei sume , exista un termen maxim in care aceasata trebuie aplicata?
1. Cand vorbim de "datorii" sau "plata unei sume" vorbim de drepturi de creanta.
Termenul GENERAL de prescriptie aplicabil raporturilor obligationale este de 3 ani (indiferent daca debitorul/creditorul este persoana fizica sau juridica)
Termenul general se aplica ori de cate ori nu-si gaseste aplicatie un termen SPECIAL de prescriptie. (De exemplu, daca vreau sa recuperez banii pe un bilet la un spectacol care nu a mai avut loc, am la dispozitie doar 60 de zile - termen special si nu 3 ani - teremenul general).
2. Tot astfel, dreptul de a cere executarea silita in temeiul unei hotarari judecatoresti se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. (si indiferent daca in cauza este o pers fizica sau juridica).
Daca, de ex, o societate a obtinut, printr-o hotarare judecatoreasca, obligarea paratului, persoan fizica, la plata unei sume de bani si nu pune in executare acesta hotarare in termen de 3 ani, hotararea isi pierde puterea executorie. Acelasi lucru e valabil si invers: persoana fizica - persoana juridica.
Prescriere
toth111
Buna ziua tuturor.
Mai intai am sa imi cer scuze pt greselile pe care le voi face , nefiind obisnuit cu termenii specifici dreptului .
Trecand la subiect , ... (vezi toată discuția)
Prescriere
toth111
Buna ziua tuturor.
Trecand la subiect , ... (vezi toată discuția)