avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriere

Buna ziua tuturor.
Mai intai am sa imi cer scuze pt greselile pe care le voi face , nefiind obisnuit cu termenii specifici dreptului .
Trecand la subiect , as avea 2 intrebari .

1.Exista vreo prevedere legala privind prescrierea datoriilor persoanelor fizice catre pers.juridice si daca da la cati ani? Daca persoana care a facut datoria se mai poate recupera ceva din suma?

2.Daca a fost data o sentinta judecatoreasca definitiva privind plata unei sume , exista un termen maxim in care aceasata trebuie aplicata?

Va multumesc .
Paul
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:10, 19 Aprilie 2007
1. Cand vorbim de "datorii" sau "plata unei sume" vorbim de drepturi de creanta.
Termenul GENERAL de prescriptie aplicabil raporturilor obligationale este de 3 ani (indiferent daca debitorul/creditorul este persoana fizica sau juridica)
Termenul general se aplica ori de cate ori nu-si gaseste aplicatie un termen SPECIAL de prescriptie. (De exemplu, daca vreau sa recuperez banii pe un bilet la un spectacol care nu a mai avut loc, am la dispozitie doar 60 de zile - termen special si nu 3 ani - teremenul general).

2. Tot astfel, dreptul de a cere executarea silita in temeiul unei hotarari judecatoresti se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. (si indiferent daca in cauza este o pers fizica sau juridica).
Daca, de ex, o societate a obtinut, printr-o hotarare judecatoreasca, obligarea paratului, persoan fizica, la plata unei sume de bani si nu pune in executare acesta hotarare in termen de 3 ani, hotararea isi pierde puterea executorie. Acelasi lucru e valabil si invers: persoana fizica - persoana juridica.
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2007
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere toth111 toth111 Buna ziua tuturor. Mai intai am sa imi cer scuze pt greselile pe care le voi face , nefiind obisnuit cu termenii specifici dreptului . Trecand la subiect , ... (vezi toată discuția)
Prescriere toth111 toth111 Buna ziua tuturor. Mai intai am sa imi cer scuze pt greselile pe care le voi face , nefiind obisnuit cu termenii specifici dreptului . Trecand la subiect , ... (vezi toată discuția)
Plata restantelor catre furnizorii de servicii ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Asociatia de proprietari are sume restante (inclusiv penalizari) la plata catre furnizorul de ... (vezi toată discuția)