Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Asociatia de proprietari are sume restante (inclusiv penalizari) la plata catre furnizorul de servicii de salubritate in suma de aproximativ 100.000 lei.
O parte din aceste sume este mai veche de 3 ani.
Proprietarii restantieri au fost actionati in instanta pentru neplata, instanta
hotarand, printre altele, ca acestia vor fi scutiti de plata sumelor mai vechi de 3 ani.
Intrebarea este: Asociatia de proprietari este scutita de la plata sumelor
restante mai vechi de 3 ani? Daca DA, va rog sa-mi spuneti in baza carui act normativ.
Dv trebuie sa mergeti la furnizor cu hotararile instantei ,sa le aratati ca, desi ati aplicat penalitati celor care sunt restantieri si din cauza carora nu ati putut achita la timp facturile si sa gasiti o cale de mijloc.Dupa parerea mea trebuia sa faceti acest lucru din prima clipa in care ati sesizat ca nu mai puteti acoperi facturile catre dansii ,ma refer la reesalonarea platilor .
Daca furnizorul de servicii in intervalul de 3 ani,a desfasurat acte /actiuni pentru recuperare debit,pe cale de consecinta nu a intervenit termenul general de prescriere datorii
aspectul ca a sociatia de prorietari nu a inteles sa respcte legea ,respectiv sa actioneze in instanta rau platnicii,nu constituie temei legal pentru exonerarea de la plata penalitatilor catre furnizorii de servicii
Asociatia de proprietari detine reprezentanti legali care detin autoritatea si competenta sa respecte si sa aplice unitar prevederile in vigoare,inclusiv plata furnizorilor de servicii si actionarea in justitie a rau platnicilor
1 miliard vechi la gunoier? Si va mai ia gunoiul inca? Sunteti fericiti, inseamna.
Nu cred ca va va scuti de datoriile mai vechi de 3 ani. E posibil sa se mearga cu datoria pana la 5 ani.
Mergeti la prestator si esalonati platile ca de dat banii tot nu scapati.
Dv. sunteti, ca asociatie de proprietari, persoana juridica. Prestatorul tot persoana juridica.
Este un alt regim de prescriere a datoriilor intre persoane juridica decat intre o persoana juridica si o persoana fizica, cum e cazul restantierilor asociatiei.
Puneti aceasta intrebare la forumul de contabilitate: dupa cati ani se prescrie o datorie intre persoane juridice?
Fiind vb de o creanta mai veche, de pana la intrarea in vigoare a noului cod, e vb de decretul 167/1958. ( Si noul cod civil tot de 3 ani vb cand e vb de astfel de creante art 2500-2544)
ART. 6
Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de un an.
ART. 7
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept.
Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cind s-a implinit conditia sau a expirat termenul.
Din ce ziceti si instanta a hotarat ca datoriile mai vechi de 3 ani nu se vor plati, iar aceasta va si motiva hotararea, veti vedea acolo de ce a decis astfel. Mai departe, e dreptul dvs sa atacati hotararea.