avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... medicina muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

medicina muncii

Buna seara, sunt medic de medicina muncii si sunt intr-un impas: am o angajata in supravaghere cu alergie la praf...bani, hartii, mucegai... si lucreaza casiera la firma. Nu mai vrea sa lucreze aici pentru ca e alergica dar unitatea nu are alt post cf. calificarii ei. Ce pot sa fac? Ii dau inapt pt. functia de casiera? Apoi? unde am acoperirea legala? Stiu ca angajatorul trebuie sa-mi dea o lista cu posturile pe care le-ar putea ocupa ac. angajata dar el mi-a spus doar ca are liber 1 sg. post care nu corespunde calificarii acestei angajate. Stiu ca o poate pune la dispozitia AJOFM dar unde scrie in lege#-o?
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
mikamarg, utilizator
Cel mai recent răspuns: mikamarg , utilizator 15:35, 28 Mai 2010
Recomandati trecerea in alta munca dat fiind afectiunea medicala iar angajatorul daca nu are un post similar va solicita sprijinul AJOFM si va proceda ulterior la desfacerea contractului pentru necorespundere profeionala
Legea 53/2003 -Codul muncii

Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

“(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.” (Legea nr. 371/2005)
Multumesc zzenovia, multumesc top dan, am urmat deja acesti pasi, in timpul de cand am postat mesajul anterior, angajatorul mi-a anuntat ieri ca singurul post liber in unitate (media) este cel de redactor iar angajata in cauza a terminat doar liceul mecanic. Eu ca medic, mai trebuie sa anunt scris ceva angajatorului: de vreme ce incompatibilitatea priveste calificarea?
mikamarg:
1. Daca angajatorul nu are un loc de munca conform pregatirii salariatei aceasta va fi concediata cu art.61, lit.c) din Codul muncii. Dvs. nu mai puteti face nimic.
2. Numai daca angajatorul ii oferea un loc de munca si salariata era de acord cu el atunci intrati dvs. in rol si vedeati daca este sau nu apta medical pentru acel post.
3. Misiunea dvs. nu este sa-i gasiti un loc de munca ci sa ii dati fisa de aptitudine pentru un post oferit de angajator.
Va multumesc mult pentru raspuns. M-am edificat.
Este pentru prima oara cand scriu pe un forum, dar promptitudinea raspunsurilor si competenta celor care mi-au raspuns m-au convins.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala Patience Patience In urma desfasurarii procedurii de evaluare profesionala se ajunge la concluzia ca un angajat nu este incadrat corespunzator pe postul pe care il ocupa, astfel ... (vezi toată discuția)
Salariat bolnav - reincadrare? rrramor rrramor Buna ziua, Am un salariat care a suferit un AVC, a stat in medical 1 luna de zile. Pe scrisoarea de externare are mentionat ca trebuie sa evite efortul ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru motive ce tin de persoana angajatului mbsj mbsj Speta: de la medicina muncii ni s-a transmis un document din care rezulta ca angajatul nu mai poate presta munca pentru care este angajat. Societatea nu ar ... (vezi toată discuția)