avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea PROIECTUL DE LEGE care vizeazã înlocuirea Legii nr. ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

PROIECTUL DE LEGE care vizeazã înlocuirea Legii nr. 61/1991 - pentru sancþionarea faptelor de încalcare a unor norme de convieþuire socialã, a ordinii ºi liniºtii publice

Principalele prevederi propuse a fi incluse în acest proiect de lege, cu privire la:
- stabilirea faptelor de natură contravenţională în mod distinct, pe genuri de contravenţii, din punct de vedere al obiectului juridic sau material căruia i se aduce atingere;
- delimitarea clară a faptelor contravenţionale, de infractiunile prevazute în diferite acte normative;
- stabilirea unui regim sancţionator clar pentru fiecare faptă în parte;
- stabilirea unor masuri procedurale, care să permita probarea acestor fapte;
Pentru consultarea proiectului accesati [ link extern ] /.
Ce parere aveti sau propuneri.
Cel mai recent răspuns: Marius_Delaepicentru , utilizator 17:35, 18 Septembrie 2010
Am imaginat o cale alternativă de sancţionare nepoliţienească a faptelor ce duc la tulburarea liniştii publice, dar cu referire strictă la convieţuirea în înghesuială.

ªtim că, cu cît densitatea populaţiei este mai mare, cu atît trebuie să cedăm mai mult din drepturile noastre, pentru a nu provoca prejudicii altora, prejudicii ce ne vor afecta şi pe noi. Aşa, de pildă, înălţimea casei noastre poate fi limitată de normele de urbanism. Ne-am putea revolta, însă nu ne foloseşte nici măcar nouă. Împărţim cu cei din jur, în mod obiectiv, lumina solară, o resursă limitată. Dacă resursa este limitată, tot aşa, şi dreptul de proprietate trebuie limitat. Pentru că, dacă-l absolutizăm, mucegaiul dezvoltat la vecinii umbriţi de construcţia noastră va pătrunde şi în plămînii noştri.

După această lungă introducere, vă propun să vedem care e sursa de zgomot şi manele în blocurile de apartamente. Cel mai adesea este o maşinărie electrică. De evacuat proprietarul/chiriaşul zgomotos nu putem, pentru că i-am leza un drept fundamental. Deşi, în cazul chiriaşului, putem impune condiţii generale, pe care un contract de închiriere să le îndeplinească în mod legal. De pildă, normele japoneze prevăd situaţii şi condiţii ce pot duce la rezilierea unilaterală a contractului, şi fără compensaţii. Printre posibilele cauze, pe lîngă apartenenţa la o organizaţie criminală, deţinerea şi/sau consumul de substanţe interzise etc., figurează şi zgomotul intens prelungit după orele 23.

Ce facem cu proprietarul zgomotos? Păi, ne uităm la maşinăria de manele şi descoperim că este alimentată la 220V. Trebuie să fie vreo obscură normă ce prevede că, dacă un client foloseşte bunul sau serviciul în scopuri imorale, ilegale, care aduc prejudicii altora, etc., vînzătorul poate refuza furnizarea, suspenda, sau rezilia contractul.

Iată, cum, prin acest mic artificiu, trecem problema din registrul administrativ, în registrul civil. Trei telefoane la dispeceratul Electrica, de la trei vecini ce reclamă unul şi acelaşi client, după verificare pe teren, pot (con)duce la suspendarea contractului de furnizare a energiei electrice. Concret, vine Gică electricianul de serviciu şi trage heblul, pînă cînd proprietarul urmează, la sediul Electrica, un curs de o oră, de instruire asupra felului în care are voie, şi în care nu are voie a folosi energia electrică. Electrica e liberă a pune şi condiţii pecuniare rezonabile de restaurare a contractului, astfel încît, subiectul să nu perceapă corecţia ca pe o pedeapsă dublă.

Aşadar, se poate face linişte şi în virtutea subsidiarităţii, şi fără ca vreo autoritate a statului să intervină. E cu atît mai legitimă tragerea heblului, cu cît, energia electrică nu face obiectul niciunui drept fundamental. A beneficia de energie electrică nu este decît un privilegiu cumpărat.

Desigur, subiectul poate obiecta că şi senzorii de incendiu din apartamentul său sunt alimentaţi tot la 220V. În acest caz, va fi anunţată şi Distrigaz să-i taie gazele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie/acte inchiriere teren pentru vulcanizare auto Gabi- Gabi- In speranta ca nu am gresit sectiunea, va voi adresa cateva intrebari referitoare la inchirierea unei suprefete de teren (respectiv 25mp) + a unei incaperi ... (vezi toată discuția)
Plata chirii cristi111us cristi111us Buna seara. Tocmai am auzit o problema care mi-a dat de gandit ... Chirie a unui spatiu pe termen de 3 ani ... dupa 2 ani problemele financiare zguduie serios ... (vezi toată discuția)
Contor de curent handsu handsu Este acceptabil si legal , ca un imobil sa fie apartinator unui proprietar , iar contorul de curent electric sa figureze pe alt nume ? (vezi toată discuția)