avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit nelamuriri impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

nelamuriri impozit

Sunt PFA / freelancer si din cat stiu eu ar trebui sa platesc 16% impozit pe venit, dar...
Am fost sa platesc impozitul si am avut un soc: dna de la ghiseu mi-a zis ca am de platit anticipatul (calculat pe baza venitului din 2008) PLUS cei 16% pentru venitul din 2009. :O

Daca ar fi asa, eu ar trebui sa platesc o suma care ar fi cam 40% din venitul de anul trecut. #-o#-o#-o

DIn cat stiu eu, exista o ordonanta (daca nu ma insel 22/2010) conform careia nu se mai plateste acest imp. anticipat. Eu, ca PFA (traducator) nu ma incadrez? Dna de la adm. fin. habar nu avea de respectiva ordonanta si mi-a zis doar ca daca imi iau prea multi bani o sa-i primesc inapoi, dupa ce se face recalcularea.... dar trebuie sa platesc, altfel mi se calculeaza penalitati (pe care, evident, nu le mai primesc inapoi).

As aprecia foarte mult orice sfat/lamurire.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 19:05, 29 Mai 2010
Adevarul e pe acolo pe undeva, in sensul ca in fiecare an se depune o declaratie privind veniturile realizate in anul precedent, pe baza careia se face regularizarea impozitului platit anticipat si totodata o declaratie privind veniturile estimate a fi obtinute pe anul in curs. Daca nu depui declaratia estimata, fiscul estimeaza din oficiu veniturile pe baza ultimei declaratii existente. Probabil nu ai depus declaratia privind veniturile efectiv realizate pe un an precednt. Oricum ar fi, teoretic primesti inapoi banii provenind din regularizare, doar ca in actualul context ... slaba speranta.
Acea declaratie privind veniturile din 2009 e depusa din februarie, acum deja s-a recalculat impozitul conform acestei declaratii.
Nelamurirea era ca, pe langa aceasta, mi s-a spus ca trebuie sa platesc si acel anticipat pe care il calculasera ei pana sa depun eu declaratia.

De asemenea, pana la data la care am depus declaratia privind venitul pe 2009 era platit tot din urma (inclusiv penalitati de intarziere, ca nu am putut intotdeauna sa ajung la timp sa platesc).

Stiti cumva daca exista posibilitatea de a solicita o situatie pe anii precedenti? As dori tare mult sa ma lamuresc ce e cu acea suma.
Impozitul pe veniturile din activitati independente se plateste anticipat, urmand a se face regularizarea pe baza declaratiei definitive privind venitul realizat.
Reglementarea este in codul fiscal, art. 82, alin. (5)
"Pentru stabilirea plăţilor anticipate, organul fiscal va lua ca bază de calcul venitul anual estimat, în toate situaţiile în care a fost depusă o declaraţie privind venitul estimat pentru anul curent, sau venitul net din declaraţia de impunere pentru anul fiscal precedent, după caz. La stabilirea plăţilor anticipate se utilizează cota de impozit de 16%."
Normele metodologice prevad ca :
"168. Sumele reprezentând plăţi anticipate se achită în 4 rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie."
"170. Solicitarea emiterii unei noi decizii de plată anticipată, potrivit art. 81 alin. (3) din Codul fiscal, se face prin depunerea de către contribuabil a unei declaraţii privind venitul estimat."
In ceea ce priveste situatia pe anii precedenti, totul este in calculatorul fiscului. Trebuie doar sa soliciti inspectorului de care apartii sa ti-o dea. Stiu ca ii doare mana si cauta mereu sa stea decat sa lucreze. Daca refuza sau zice ca nu se poate, fa oficial o cerere in scris la administratia financiara de care apartii, cu numar de inregistrare si cere raspuns in scris in termenul legal. N-o sa aiba de ales si o sa ti-o dea, chiar daca o sa te injure printre dinti (daca au ...).
Multumesc, ma mai duc, mai insist :)
Impozitul anticipat se plateste in fiecare an, daca desfasurati activitate, functie de veniturile declarate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit chirie 2009 cristinabltn cristinabltn buna! daca am inchiriat un apartament din 1 aprilie 2009, cand se declara si se plateste impozitul pe chirie? intreb, pentru ca proprietarul mi-a spus sa ... (vezi toată discuția)
Nu pot inceta contractul de inchiriere... indii indii Daca inchiriez apartamentul meu proprietate personala unei alte persoane pe o perioada de 17 ani si Finantele imi emit decizia de plati anticipate pentru anul ... (vezi toată discuția)
Contributii lunare pfa freeasabird freeasabird Buna ziua, Care sunt contrubutiile lunare datorate de o PFA? Multumesc (vezi toată discuția)