Cheltuielile cu combustibilul pentru autoturism nu sunt deductibile, reglementarea legala fiind prevazuta de art. 48 (7) din Codul fiscal:
,,Nu sunt cheltuieli deductibile:
L.1) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază și protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forței de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activității de instruire în cadrul şcolilor de șoferi,,.
In principiu toate cheltuielile care au legatura cu activitatea dvs, sunt deductibile, insa trebuiesc justificate si insotite de cocumente.
In ceea ce priveste diurna , trebuie indeplinite anumite conditii prevazute de lege si anume deplasarea in afara localitatii de domiciliu , timp delegare mai mare de 12 ore, existenta confirmarii acestei delegari pe ordinul de deplasare cu stampila si semnatura institutiei , societate unde va deplasati...etc
Va multumesc pentru raspuns, insa, legea este facuta pentru a fi interpretata.
Asadar, in textul de mai sus apare o EXCEPTIE "transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii". In acest caz, la ce fel de autoturisme se refera. Masina mea este sub 3.500kg si mai putin de 9+1 locuri, iar in baza foii de parcurs pe care o intocmesc este destinata transportului meu la/de la locuul de munca.
De aici rezulta ca pot deconta cheltuielile de transport, in speta combustibil, in limita numarului de kilometri parcursi in interes de servici.
Va rog sa-mi spuneti am sau nu dreptate.
Va multumesc anticipat.
Nu pot spune ca nu exista o logica in ceea ce spuneti , incercati sa treceti aceste cheltuieli ca deductibile , daca aveti contract de comodat pentru autoturismul dvs , daca se analizeaza cheltuiala de catre organul fiscal ca fiind exceptia la care face referire articolul din lege si anume ca este utilizat exclusiv in scopul aratat este posibil ca aceste cheltuieli sa fie acceptate ...sunt pareri impartite ...
Transportul de la domiciliu la locul de desfasurare a activitatii (sediu ), nu este deductibil...
Daca sediul corespunde cu domiciliu, cheltuielile de transport se analizeaza fata de venitul generat, deoarece cheltuielile trebuie sa fie aferente veniturilor !
Demonstrati aceasta si organul de control va acorda deductibilitate, in conditiile legii, (art. 48 (7) din Codul fiscal) !!!!
Referitor la diurna, lecturati cu atentie HG nr.1860/2006 si aplicati. Nimeni nu va va refuza drepturile prevazute de aceasta hotarare.