Dividendele se platesc asociatilor (actionarilor), nu administratorilor.
Daca asociatii sunt persoane fizice romane - cota este de 16%
Daca asociatii sunt persoane juridice romane - cota este de 10%
Daca asociatul - persoana juridica romana, detine minimum 15%, respectiv 10%, începând cu anul 2009, din titlurile de participare ale acesteia la data plăţii dividendelor, pe o perioadă de 2 ani împliniţi până la data plăţii acestora, este scutit de plata impozitului pe dividende.
Daca asociatii sunt persoane fizice sau juridice straine si dovedesc prin documentatia corespunzatoare ca sunt persoane impozabile in tara de rezidenta si daca Romania are conventie de evitare a dublei impuneri cu tara respectiva, se aplica cea mai favorabila cota dintre cota de impozitare din Romania, cota de impozitare din tara de rezidenta si cota existenta in conventia de evitare a dublei impuneri.
In anumite conditii, asociatul- persoana juridica, rezident in alt stat membru U.E. sau intr-un stat al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, poate fi scutit de plata impozitului pe dividende.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.