avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... viciile de consimtamant: leziunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

viciile de consimtamant: leziunea

Este vorba de contract de vanzare-cumparare.
Ce inseamna leziunea"viciu de consimtamant"?
Leziunea consta intr-o paguba materiala pe care o suporta una dintre partile contractante, din cauza disproportiei vadite de valoare intre prestatia la care s-a obligat si prestatia pe care urma sa o primeasca in schimbul ei. In dreptul romanesc exista doua conceptii cu privire la acest aspect:
1. Conceptia subiectiva considera leziunea un viciu de consimtamint deoarece numai prin alterarea consimtamantului sau o parte ar fi acceptat sa incheie un contract lezionar. Sarcina partii pagubite ar consta sa faca dovada nu numai a prejudiciului produs dar si a viciului de consimtamant si a starii de nevoie in care se afla cealalta parte.
2. Conceptia obiectiva considera ca partii lezate ii este suficient sa faca dovada pagubei produse, nu si a viciului de consimtamint. Problema leziunii nu se pune decit in cazul contractelor sinalagmatice. Este exclusa in contractele gratuite, in cele aleatorii ori in cele unilaterale.
Actiunea in anulare intemeiata pe leziune se numeste actiunea in resciziune. In dreptul nostru, sfera de aplicare a leziunii este foarte restrinsa. Astfel, art. 1165 Cod civil prevede ca, "Majorul nu poate, pentru leziune, sa exercite actiunea in resciziune". Cu toate acestea intr-un singur caz, cel prevazut de art. 694 Cod civil se admite invocarea leziunii de catre majori. Astfel persoana majora nu poate sa-si atace acceptarea expresa sau tacita a unei succesiuni decat in cazul cand aceasta acceptare a fost urmarea unei viclenii ce s-a folosit in privinta sa. El nu poate reclama impotriva acceptarii pentru cuvinte de vatamare decit in cazul in care succesiunea ar fi absorbita sau micsorata cu mai mult de jumatate, prin descoperirea unui testament necunoscut in momentul acceptarii. In privinta minorilor, leziunea este admisa. Este cazul minorilor care au implinit varsta de 14 ani, care incheie singuri, fara incuviintarea parintilor sau a tutorelui, contracte pentru a caror validitate nu se cere si incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, daca asemenea contracte le produc vreo vatamare. Sanctiunea leziunii va fi nulitatea relativa a contractului respectiv. Cel care invoca leziunea are obligatia sa faca dovada ei.
Distinctia intre eroare si leziune consta in faptul ca eroarea se refera la substanta lucrului si nu la valorea economica a prestatiei sau a contraprestatiei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni reby reby Este posibil sa se renunte la mostenire dupa acceptarea tacita a mostenirii si implinirea termenului de 6 luni de la deschiderea succesiunii? (vezi toată discuția)
Inselaciune la cumpararea unui teren maria85maria maria85maria buna ziua ! Am o nelamurire...am cumparat un teren de 14 ari,cu o suma enorm de mare 5000 euro si am semnat contract de comun acord,fara sa ne anunte ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)