avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic

Buna ziua,
Perioada de somaj tehnic se considera vechime in munca?
Ce altceva implica somajul tehnic?
Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:17, 27 Mai 2010
1. Va redau din OUG 4/2010:
Art.1
(6) Pentru stabilirea şi calculul indemnizaţiei de şomaj prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la alin. (1). În situaţia în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (3) este corespunzător unei fracţiuni de lună, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada respectivă, corespunzător fracţiunii de lună.
(7) Prin derogare de la dispoziţiile art. 34 alin. (11) lit. a) şi ale art. 35 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, perioada prevăzută la alin. (3), în care salariaţii realizează stagiu de cotizare fără plata contribuţiei, se ia în calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, prevăzută la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la realizarea stagiului minim de cotizare în sistemul asigurărilor pentru şomaj.
(8) Pentru stabilirea şi calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la alin. (1). În situaţia în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (3) este corespunzător unei fracţiuni de lună, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada respectivă, corespunzător fracţiunii de lună.

2. Adica perioada de "somaj tehnic" este perioada de cotizare pentru pensie, sanatate si somaj.
Asta presupune ca este considerata vechime in munca?
Mii de multumiri
Daca va referiti la vechimea in munca pentru sporul de vechime = NU!
Stagiu de cotizare = vechime, pentru pensie, sanatate si somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.m.-art.52 si 53 rosu gheorghe rosu gheorghe Perioada in care CIM este suspendat conform art.52.-(1) lit.d coroborat cu art.53.-(1) este considerata vechime in munca? (vezi toată discuția)
Somaj dupa somaj tehnic mihaela znacom mihaela znacom am si eu o problema. am avut oamenii in somaj tehnic si acum ii bag in somaj normal . cum se completeaza adeverinta la lunile cu somaj tehnic? baza de calcul ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic karmena karmena Cum influenteaza somajult tehnic dreptul la somaj ? (vezi toată discuția)