avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... CREDIDAM- Metodologii privind remuneratia datorata ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

CREDIDAM- Metodologii privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti pentru radiodifuzarea repertoriului de prestatii artistice din domeniul audiovizual de catre organismele de televiziune


Doresc sa ridic urmatoarea problema specialistilor in drepturi de autor/organisme de gestiune colectiva:

Metodologiile CREDIDAM prin care era stabilita remuneratia datorata de org de televiziune pentru utilizarea prestatiilor artistilor executanti si interpreti, erau prevazute de decizia directorului general ORDA 85/2007 care inlocuia decizia 75/2007. Totusi, ambele decizii au fost anulate de deciziile CAB (curtea de apel bucuresti) 116/2.05.2007 si 115A/2.05.2007.

Avand in vedere acest fapt, in momentul de fata se pare ca, CREDIDAM este lipsit de metodologiile de calcul a remuneratiei datorata de catre org. de televiziune, artistilor interpreti/executanti . Totusi, daca mergem in istorie vom observa ca ultima metodologie care nu au fost anulata este cea cuprinsa in decizia ORDA 104/2005 publicata in MOF, partea I nr. 386 din 06/05/2005.

S-ar parea ca, pretul licentelor neexclusive acordate de catre CREDIDAM utilizatorilor in 2006 pana in prezent, ar fi determinat de metodologia din decizia ORDA 104/2005, chiar daca respectivele licente au fost date sub imperiul deciziilor ORDA 75 si 85/2006 anulate.

M-ar interesa sfatul unei persoane care cunoaste foarte bine problematica, in legatura cu urmatoarele aspecte :

1 care este situatia de fapt a acestor metodologii CREDIDAM, adica daca-mi confirmati presupunerea privind licentele CREDIDAM incheiate din 2006 pana in prezent;
2 daca cunoasteti un caz concret privind rezolvarea diferendelor dintre organismele TV si CREDIDAM privind licentele incheiate in 2006 -prezent, licente ce stabileau remuneratia conf metodologiilor din deciziile 85 sau 75/2006.


Multumesc

PS: ii rog foarte frumos pe cei care nu profeseaza in proprietate intelectuala- drepturi de autor/organisme de gestiune colectiva, sa se abtina in a da sfaturi;

Cel mai recent răspuns: Dinu Turcanu , Consilier juridic 13:18, 4 Iunie 2010
Intradevar, metodologiile din perioada 2005-2007 ale CREDIDAM cu privire la tarifele pe radio-tv au fost anulate de instanta. dar asta nu inseamna ca nu se mai plateste pentru aceste 2 categorii, intrucat raman in vigoare primele metodologii, din 1999 daca nu ma insel. Daca doriti pot sa fac niste sapaturi si sa va indic exact nr si data ca sa le puteti cauta mai usor.
In ceea ce priveste a doua intrebare, stiu de existenta a mai multori litigii cu utilizatori din domeniu, cu rezultate favorabile mai ales CREDIDAM, desi cu o rata de succes mai mica ca la UCMR-ADA, de exemplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Credidam alexia_sara13 alexia_sara13 O televiziune poate fi obligata de catre Credidam sa incheie o licenta neexclusiva de radiodifuzare a fonogramelor precum si sa plateasca remuneratiile ... (vezi toată discuția)