avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Colegiul consilierilor juridici
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Colegiul consilierilor juridici

Buna ziua .Va rog sa ma mai ajutati si pe mine cu un raspuns.O persoana este consilier juridic din anul 2006 luna Octombrie pana in prezent.Nu a fost inscrisa niciodata in Colegiul consilierilor juridici doar ca in anul in perioada 20.06.2002 -21.10.2002 a fost consilier juridic la o firma(mentionez ca are o adeverinta vizata de Inspectia Muncii prin care se atesta acest lucru,in perioada respectiva neavand carnet de munca lucru mentionat in aceasta adeverinta -ca urmare a lipsei Carnetelor de Munca de pe piata.Am tot citit parerile de pe forum referitoare la acest lucru si nu prea stiu ce sa mai inteleg.Am inteles ca avand aceasta calitate iun anul 2002 nu ar mai fi necesata inscrierea in acest Colegiu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 4 Iunie 2010
Trebuie vazut care erau reglementarile aplicabile profesiei in acea perioada si daca definitivarea in functie era reglementata in vreun fel. In acelasi timp trebuie observat ca legea 514/2003 face trimitere la legea privind exercitarea profesiei de avocat si la statutul acestei profesii. Chiar daca este o aberatie aceasta prevedere trebuie spus ca totusi avocatii se definitiveaza in functie prin intermediul baroului iar, prin interpretarea largo sensu a legii 514, putem sa concluzionam ca si definitivarea in functia de consilier juridic se va face prin intermediul structurii organizatorice a profesiei, adica Colegiul profesional organizat la nivel judetean. In plus avem Statutul profesiei care a fost publicat in monitorul oficial si a devenit astfel obligatoriu pentru cei care exercita profesia de consilier juridic. Parerea mea este ca Legea 514/2003 poate fi interpretata doar impreuna cu statutul profesiei. Din pacate Legea 514/2003 nu face nicio referire la situatiile tranzitorii si, prin urmare, trebuie consultate prevederile legale referitoare la profesie aflate in vigoare pana la intrarea in vigoare a legii 514/2003., adica urmatorul decret :
DECRET nr. 143 din 25 aprilie 1955
privitor la organizarea si functionarea Oficiilor Juridice
EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL nr. 8 din 30 aprilie 1955
Data intrarii in vigoare : 30 aprilie 1955.
Va multumes ptr raspuns.Am sa ma uit pe acest Decret.
Art. 12. - Pot fi jurisconsulti absolventii facultatilor de stiinte juridice sau ai scolilor juridice ale Ministerului Justitiei.
Jurisconsultii vor efectua la inceput un stagiu de doi ani ca jurisconsulti stagiari, putind lucra efectiv numai in acele oficii juridice unde sint si jurisconsulti definitivi, primind titlul de jurisconsult dupa efectuarea acestui stagiu.
Sint scutiti de stagiu absolventii institutelor de invatamint aratate in alineatul 1, care au activat timp de cel putin doi ani ca judecatori, procurori, consilieri juridici, referenti juridici de specialitate, notari sau arbitri de stat ori in alte asemenea functii juridice de specialitate, precum si avocatii definitivi.
Art. 13. - In vederea evidentei si cresterii cadrelor de jurisconsulti, precum si a ridicarii continue a nivelului lor ideologic si profesional, jurisconsultii se vor grupa in colective de jurisconsulti pe fiecare regiune, conduse de catre un birou format din jurisconsultii desemnati in acest scop de Ministerul Justitiei, care va stabili si numarul membrilor acestor birouri.
Colectivele de jurisconsulti vor functiona la colegiile de avocati.
Jurisconsultii se vor inscrie pe tabloul tinut de biroul colectivului din care fac parte si numai cei inscrisi pe un asemenea tablou vor putea activa in aceasta calitate.
Toti acei care, la data punerii in aplicare a prezentului Decret, au calitatea de jurisconsulti, se vor putea inscrie pe tabloul colectivului din cadrul caruia urmeaza sa faca parte.
In cadrul colectivelor se vor tine cursuri de indrumare cu caracter politico-juridic general, dupa programul stabilit in acest scop.

Cam asta scrie in acest Decret .Este la fel cu Legea 514...doar ca nu stiu daca pana in decembrie 2003 cand a aparut 514 aceste colegii existau efectiv.Am sa mai caut.Sunt intr-o mare dilema mai ales ca am citit ca este infractiune neinscrierea in colegiu.
lia19. a scris:



Cam asta scrie in acest Decret .Este la fel cu Legea 514...doar ca nu stiu daca pana in decembrie 2003 cand a aparut 514 aceste colegii existau efectiv.Am sa mai caut.Sunt intr-o mare dilema mai ales ca am citit ca este infractiune neinscrierea in colegiu.


unde ai citit desprea aceasta ïnfractiune?
Pai tot pe aici ......Cititi ce scrie Alx....Atat pentru Ramona , cat si pentru celalt coleg : ei bine, da. Aveti nevoie de un maestru, pentru ca asa prevede Statutul. Statut care spune ca veti da si un examen de definitivat la terminarea stagiului. Acelasi statut ( Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 684 din 29 iulie 2004 ) care prevede ca neinscrierea in colegiu inseamna "exercitarea fara drept a unei profesii", care dupa cum stiti este infractiune. Daca va pot ajuta cu altceva, va stau la dispozitie. Consilier juridic definitiv, Cristian Balaciu. cristianbalaciu@go.ro www.cristianbalaciu.go.ro>
#-o

Alte discuții în legătură

Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)
Pot fi consilier juridic fără să fiu înscrisă în colegiul consilierilor juridici? andradagaburoi andradagaburoi Am si eu o nelamurire. Pot sa activez ca si consilier juridic fara sa fiu inscrisa in Colegiul Consilierilor Juridici? Am terminat facultatea de drept anul ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic sau ce? alexyamargot alexyamargot am terminat facultatea in 2003.la inceputul anului 2005 m-am angajat la o firma pe post de consilier juridic. nu am nici un stagiu de pregatire( asta in cazul ... (vezi toată discuția)