avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilier juridic sau ce?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilier juridic sau ce?

am terminat facultatea in 2003.la inceputul anului 2005 m-am angajat la o firma pe post de consilier juridic. nu am nici un stagiu de pregatire( asta in cazul in care acest an care a trecut nu poate fi considerat stagiu) si nu sunt inscrisa nicaieri.am un simplu contract individual de munca pe postul de consilier juridic.
acum, va rog spuneti-mi, sunt sau nu consilier juridic?
Cel mai recent răspuns: mihaimir , utilizator 20:12, 20 Martie 2006
Stim cu totii ce conditii trebuie sa indeplinesti, conform legii 514/2003 si a statutului Consilierilor Juridici, pentru a avea aceasta "calitate" (vezi art.8 din lege). Mai stim, de asemenea, ca stagiu este obligatoriu si ca trebuie sa-ti asiguri in perioada asta un consilier juridic indrumator.
Dar ce sa vezi! In Regulamentul de functionare a C.c.j. Bucuresti se adauga la lege si se precizeaza ca stagiul - pentru cei care in decembrie 2003 nu erau consilieri juridici, adica momentul in care a aparut legea - incepe din momentul inscrierii pe tabloul consilierilor juridici, adica dupa ce ai dat niste bani si te-ai inscris la ei. Cu alte cuvinte, poti sa ai pe Cartea de munca de trei ani "meseria" de consilier ca daca nu te-ai inscris la ei, nici macar stagiar nu te numesti!
Din Legea 514/2003 , vezi:
Art.8 -conditii pentru a fi consilier juridic;
Art 2 - angajare/numire in functie;
Art.12- conditii stagiu;

nu se poate!:O pai atunci eu exercit ilegal o functie?sau cum?si vechimea mea in cartea de munca e ca ce?
sincer va spun ca nu mai inteleg nimic.
pe diploma scrie jurist. firma m-a angajat in baza diplomei.deci daca nici consilier, nici avocat, nici judecator nu poti fi in baza acestei diplome, atunci pt ce m-am chinuit 4 ani?
cum pot motiva ei asta?
diploma mea este lipsita de orice valoare? atunci de ce o mai am?
Stati linistiti. Din momentul in care ai devenit licentiat in stiinte juridice, sunteti juristi. Nimeni nu poate sa va lipseasca de aceasta calitate. Nici o lege sau statut. Cat priveste organizarea profesiei de consilier juridic nu are legatura cu exercitarea profesiei. ASTFEL , calitatea de consilier juridic se exercita de la momentul in care esti angajat in aceasta calitate la o societate comerciala sau la o autoritate/institutie publica. Fara DUBII.
Despre statut este alta poveste. La momentul aparitiei legii s-a dorit crearea unei facilitati prin scutirea de stagiu a consilierilor juridici in functie la momentul aparitiei legii. Astfel cei care in dec 2003 erau pe exercitau calitatea de consilier juridic erau considerati definitivati in profesie. Pentru cei care dobandesc exercitiul acestei calitati ulterior, ei devin definitivi dupa efectuarea stagiului, dar cum organizarea acestei profesii se realizeaza cu mare greutate, stai linistit dupa 2 ani de cand esti consilier juridic devii definitiv prin efectul legii.
inainte sa primesc ultimul raspuns pe forum, am intrebat un magistrat care mi-a spus ca trebuie sa ma inscriu in Tabloul juristilor la Bucuresti, dar ca tot nu pot fi jurist daca nu am un CONSILIER JURIDIC INDRUMATOR(?), ceea ce in situatia mea nu se poate, fiind unicul jurist din firma.
citind apoi art 12 alin 2 din legea 514/2003, parca afirmatiile magistratului nu par a fi lipsite de sens.
sa inteleg oare ca, totusi, 2 ani de vechime in cartea de munca ca si consilier juridic ( desi la debutul meu in functie nu am avut indumator si nu eram inscrisa in Tablou) imi ofera statutul de consilier juridic definitiv?

Alte discuții în legătură

Angajare ca jurist la firma privata NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Un absolvent al Facultatii de Drept Al. I. Cuza din Iasi, care a profesat in alt domeniu, se poate angaja in acest moment ca si jurist in cadrul ... (vezi toată discuția)
Reangajare in profesia de consilier juridic dry_votka dry_votka Sunt licentiata in drept din anul 1999. Intre anii 2000-2002 - insa in total 1 an si 8 luni, am fost angajata la o SC, ca jurist. Mai intai jurist debutant, ... (vezi toată discuția)
Colegiul consilierilor juridici lia19. lia19. Buna ziua .Va rog sa ma mai ajutati si pe mine cu un raspuns.O persoana este consilier juridic din anul 2006 luna Octombrie pana in prezent.Nu a fost inscrisa ... (vezi toată discuția)