avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de urmas a minorului din partea parintelui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de urmas a minorului din partea parintelui divortat, in prezent mort

Am un copil minor si sunt divortata de tatal copilului de aproape 10 ani. Copilul mi-a fost incredintat exclusiv mie, iar tatal a fost obligat la o pensie alimentara (nu conteaza valoarea, foarte putin, oricum).
In toti acesti ani, el nu a platit niciodata pensia, si cand am apelat la politie pentru gasirea lui (isi schimbase domiciliul de mai multe ori), acestia m-au anuntat ca nu l-au putut gasi.
De curand, am fost instiintata de rudele lui ca a decedat.

Are dreptul copilul la o pensie de urmas sau ceva similar din partea statului? Si daca da, ce acte am nevoie si unde ma pot adresa?

Mentionez ca nu stiu daca si cat timp a lucrat in ultimii ani. Nici rudele lui stiu prea multe amanunte, nu prea tinea legatura cu nimeni.

Multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:30, 28 Mai 2010
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
pana la varsta de 16 ani;
daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

Acte necesare

*cerere tip
*certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
*adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
*actul de identitate al solicitantului
* carnet de munca (original si copie)
*livret militar (original si copie)
*acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
*talonul de pensie al decedatului, daca era pensionar

Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile
de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor. cererea se depune la casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas craciun.cristian28061967@yahoo.com craciun.cristian28061967@yahoo.com ce acte sunt necesare,pentru pensia de urmas,si cum se procedeaza/ (vezi toată discuția)
Pensie urmas ciungu ciungu Buna dimineata, Nepoatei mele i-a murit sotul lasand in urma doi minori. Ei sunt despartiti in fapt de aproximativ 12 ani,iar rudele nu vor sa-i dea copie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas, optiune vyca2007 vyca2007 Am o mare rugaminte ,sa-mi spune-ti si mie daca in urma decesului tatalui meu ,care avea o pensie de 1100 ron,mama ar putea sa renunte la pensia ei de 500 lei ... (vezi toată discuția)