avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri dobandite in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri dobandite in timpul casatoriei

Buna ziua,
Sunt casatorita de 2 ani si doresc sa achizitonez din banii mei o garsoniera. As vrea sa stiu, daca sotul meu poate face la notar o declaratie in care sa spuna ca recunoaste ca banii sunt doar ai mei si ca in caz de divort nu va avea nici o pretentie asupra proprietatii mele.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 06:33, 29 Mai 2010
bineinteles ca poate da o declaratie pe proprie raspundere in acest sens. E bine de stiut , insa, ca in cazul unui partaj (vb de un eventual divort) daca faceti dovada ca banii respectivi au foat doar ai dvs , bunul va revine dvs. De exemplu, am primit o plata compensatorie de 10.000 lei si cu acesti bani am achitat pretul unei garsoniere. Vorbim ipotetic ......
Deci va trebui sa pastrati dovada ca banii au fost ai dvs, ca i-ati obtinut ca rod al prestatiei dvs, cu titlu de mostenire , sau modul in care i-ati dobandit.
~ Conținut șters la cerere ~
Dovada banilor este suficenta si fara aceasta "declaratie" ?
in principiu da, dar in cazul unui litigiu, subiectivismul judecatorului isi va spune cuvantul......
Valoarea care reprezinta si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceasta valoare.

În temeiul art. 31 lit. f din C. familiei, devin proprii:

- bunul dobândit în schimbul altui bun propriu.

- pretul vânzarii unui bun propriu.

- creanta pretului de vânzare a unui bun propriu.

- bunul cumparat cu pretul obtinut din vânzarea unui bun propriu.

- indemnizatia de asigurare pentru prejudiciul adus unui bun propriu.

- despagubirea datorata pentru pagubele cauzate unui bun propriu.

Aceste bunuri devin proprii în baza subrogatiei reale cu titlu universal. Subrogatia reala presupune înlocuirea juridica a unui bun cu altul. Subrogatia îsi produce efectele si partial, în cazul în care un bun comun a fost reparat sau modificat cu bunuri proprii sau când a fost dobândit în parte cu bunuri comune si în parte cu bunuri proprii. Subrogatia este expres reglementata de lege doar în cazul bunurilor proprii.

Sunt bunuri proprii ale fiecarui sot:

1. Bunurile dobândite înainte de încheierea casatoriei.

2. Bunurile dobândite în timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara de cazul în care dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune
3.Darurilor de nunta, acestea sunt considerate bunuri comune ale sotilor deoarece sunt dobândite în timpul casatoriei.
4. Bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti.
5. Bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri.
Cu ce tiltu aveti dvs acea suma de bani?
Bani sunt din salarii si de la parintii mei.
Sotul este de acord sa mergem la notar si sa semneze o declaratie. Voiam sa stiu daca este valida aceasta declaratie in caz de divort. (El poate acum recunoaste asta, dar in caz de divort, lucrurile sigur se vor schimba si de aceea vreau sa fiu sigura).

Va multumesc mult pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune sau nu... Orieta Orieta Daca in timpul casatoriei am mostenit personal o avere pe care am valorificat-o in bunuri mobile si imobile,acestea vor face parte din procesul de partaj si se ... (vezi toată discuția)
Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)
Drepturi de proprietate Snake11 Snake11 Buna ziua! Sunt casatorita legal de 8 ani. Vreau sa cumpar o proprietate, dar, in cazul unui divort, sa imi ramana in totalitate mie, sotul meu sa nu aiba ... (vezi toată discuția)