Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un apartament pe care acesta il detinea dinaintea casatoriei. In curand dorim sa facem schimb cu un alt apartament intr-o alta zona. Schimb pe schimb, fara nicio diferenta de bani. Am auzit ca ne-ar costa mai putin decat la vanzare cumparare. Numai ca pe noul apartament in care vom locui am vrea sa fim amandoi trecuti ca si proprietari cu drepturi depline. Care ar fi procedura?
Va multumesc.
Nu e foarte complicat, veti incheia un contract de schimb in loc de vanzare cumparare.
Taxa de timbru care reprezinta procentul insemnat din taxa pe care o veti plati la notar nu face distinctie intre vanzare-cumpare, donatie sau schimb atat cat avem un act translativ de proprietate. Onorariul notarului se raporteaza la imobilul cu o valoarea mai mare.
Da, puteti fi inchiea actele in asa fel incat sa dobanditi o cota de 1/2 din noul apartament, cota care va deveni un bun propriu al dumneavoastra.
Acesta operatiune este incadrata juridic ca o donatie facuta de catre sotul dvs. Donatiile intre soti sunt in esenta revocabile oricand in timpul casatoriei sau chiar dupa desfacarea acesteia, prin simpla manifestare de vointa a sotului donator. (deci nu trebuie un motiv intemeiat)
Donatia devine definitiva doar dupa moartea sotului, in timpul casatoriei sau dupa divort poate oricand revoca aceasta donatie!
azumy
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsuri. Pentru ca aceasta donatie sa nu mai poata fi revocata in timpul casatoriei sau dupa divort, ar trebui neaparat sa existe un act de vanzare cumparare, sau ce anume? Ma intereseaza care ar fi modalitatea ca dupa 10-20 ani de exemplu, in cazul unui divort eu sa nu raman pe drumuri?
Nu se poate face act de vanzare intre soti tocmai pe motiv ca aceasta ar putea ascunde o donatie in realitate.
Daca doriti sa obtineti o cota din acel apartament trebuie sa o cumparati cu banii dumneavoastra sau cel putin asa sa reiasa din acte. De exemplu ati primit o donatie de la parintii dvs sau de la alte persoane iar acei bani i-ati folosit la achizitionarea acelui apartament.
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de investitii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Asadar devin bunuri proprii:
- bunul dobândit în schimbul altui bun propriu.
- pretul vânzarii unui bun propriu.
- creanta pretului de vânzare a unui bun propriu.
- bunul cumparat cu pretul obtinut din vânzarea unui bun propriu.
Partaj
sskk
Buna ziua. De 6luni sunt casatorit dar am obs ca actul resp schimba persoana de langa mina.Pe scurt am un apartament dobandit prin contract vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)