avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna ziua. De 6luni sunt casatorit dar am obs ca actul resp schimba persoana de langa mina.Pe scurt am un apartament dobandit prin contract vanzare cumparare in 96.Anul acesta vreau sa l vand si sa cumpar altul in alta zona.Sotia mea nu apare pe actul de propeietate al apartamentului sus mentionat.In cazul unui divort noul apartament se imparte ?Ce drepturi ar avea ea la acel imobil?
Care ar fi solutia ca ea sa nu aibe drept la imobil in cazul unui divort?
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
sskk, utilizator
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 13:04, 5 August 2011
Da,imobilul pe care doriti sa-l achizitionati este bun comun si este supus partajului,in cazul divortului.
Doar bunurile dobandite prin mostenire sau donatie de catre unul dintre soti nu sunt supuse partajului,potrivit art.31 lit.b.

Art. 31-codul familiei

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.


Or daca dvs.veti cumpara acest imobil este aplicabil art.30 din codul familiei:

Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
andymaurul, utilizator
Este considerat bun propriu si bunul cumparat cu banii obtinuti din vanzarea altui bun propriu - art.31 lit.f Codul familiei.
Cel mai bine ar fi sa solicitati sotiei dvs sa dea o declaratie notariala in care sa confirma ca cel de-al doilea apartament a fost cumparat cu banii obtinuti din vanzarea primului apartament si ca ea nu are nicio pretentie la cel de-al doilea.
Daca nu vreti sa-i cereti sa dea o asemenea declaratie, aveti grija sa pastrati toate actele care sa dovedeasca aceste aspecte.
De exemplu, daca primul cumparator va face plata intr-un cont bancar, platiti si dvs. cel de-al doilea apartament din acelasi cont bancar, fara ca anterior sa scoateti sau puneti alti bani in cont.
Obtineti un extras de cont si pastrati-l.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
ContSters103772, utilizator
MUltumesc pt raspuns.In cazul in care as trece apartamentul nou pe numele mamei mele nu ar avea nici un drept chiar daca vanzarea vechiului apartament sa facut in timp ce am fost casatorit?
In situatia expusa de dvs.,nu are nici un drept.Ati vandut un bun propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters192876 ContSters192876 Ce fel de act trebuie sa fac pentru a imi ramane casa parintilor mie, fara sa poata a fi impartita cu fratele, sau sotul meu in caz de divort. Multumesc (vezi toată discuția)
Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)
Proprietate inaintea casatoriei cameleon cameleon As vrea sa va cer un sfat:am ca proprietate un apartament de 3 camere dobandit inaintea casatoriei.Problema este ca intre timp m\'am casatorit si acum as vrea ... (vezi toată discuția)