avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Ce fel de act trebuie sa fac pentru a imi ramane casa parintilor mie, fara sa poata a fi impartita cu fratele, sau sotul meu in caz de divort. Multumesc
Art. 31-CODUL FAMILIEI

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.


In speta data,este vorba de lit.b.Deci daca imobilul va fi mostenit de catre dvs.prin succesiune,-in cazul in care parintii sunt decedati-sau va fi donat de catre parinti -daca sunt in viata-doar pe numele dvs.,acesta nu va fi supus partajarii in cazul unui eventual divort,deoarece reprezinta bun propriu.In cazul fratelui lucrurile se complica,pentru ca donatia poate fi atacata de acesta.Daca parintii vor face un contract de vanzare cumparare cu dvs.,fratele poate fi exclus de la mostenire,dar devine bun comun si va avea dreptul sotul dvs.in cazul partajului.Daca va exista o donatie ,va fi exclus sotul,dar fratele va putea ataca aceasta donatie.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Fratele dv. este mostenitor rezervatar, astfel incat daca parintii dispun in favoarea dv prin testament sau donatie, acestea se vor reduce in momentul dezbaterii succesiunii. Fratele are dreptul la o cota de 1/3 din valoarea succesiunii(rezerva succesorala), indiferent de vointa parintilor.

Daca parintii va vand dv imobilul, atunci acesta este bun comun dobandit de soti in timpul casatoriei, care in eventualitatea unui partaj se va imparti intre soti.

Din punctul meu de vedere, indiferent cum faceti, casa nu va fi doar a dv si va trebui ori sa dati o sulta fratelui(la dezbaterea mostenirii), ori sa o dobanditi in comun cu sotul.

Dati divort de sot, cumparati apartamentul de la parinti si apoi casatoriti-va.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia intra la partaj? paulini_iolanda paulini_iolanda daca parintii imi doneaza 50% din apartamentul lor, in cazul divortului, sotul are drepturi asupra donatiei? (vezi toată discuția)
Contract vinzare cumparare diadiana diadiana Buna ziua.Sa va explic problema mea: Tatal meu a vindut fratelui meu un teren dupa ce mama a murit si nu s-a dezbatut mostenirea dupa mama.Eu am spus ca e ... (vezi toată discuția)
Donator de bani pentru vanzare cumparare iliescuelena iliescuelena Buna ziua, parintii mei detin impreuna un apartament .vor sa faca act de vanzare cumparare catre mine si fratele meu , dar eu sunt casatorita astfel ca ei nu ... (vezi toată discuția)