avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vinzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vinzare cumparare

Buna ziua.Sa va explic problema mea:
Tatal meu a vindut fratelui meu un teren dupa ce mama a murit si nu s-a dezbatut mostenirea dupa mama.Eu am spus ca e ilegal deoarece aveam si eu dreptul. Ei au sustinut ca este legal deoarece acel teren era mostenirea tatalui meu de la parintii lui si cit e in viata poate vinde chiar daca vinzarea s-a facut dupa moartea mamei.
Intrebarea mea este:Mama mea nu avea dreptul la cel teren mostenit de tatal meu de la parintii lui?Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: diadiana , utilizator 17:16, 11 August 2008
In cazul in care terenul era mostenit de tatal dvs. de la parintii lui, se incadreaza in categoria bunurilor proprii, si intr-adevar, mama dvs. nu avea dreptul la nicio cota din acest teren., conform Codului familiei:
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.

In acest caz vanzarea lui este legala.
Răspunsul este nu, deoarece, aşa cum a spus şi colega mea, acest bun face parte din categoria bunurilor proprii ale tatălui care, pe timpul vieţii sale le poate înstrăina cui crede de cuviinţă.
Problema va fi însă la dezbaterea succesiunii sale, când nu se va mai găsi în patrimoniul său nici un bun, sau bunuri de mică valoare, astfel că este încălcată rezerva succesorală a descendenţilor, respectiv a dv., caz în care puteţi ataca acest act dacă este cumva o donaţie deghizată sub forma unui contract de vânzare, cu atât mai mult cu cât înstrăinarea s-a făcut unui alt descendent. Până atunci însă, nu aveţi ce face decât să vă consolaţi cu ideea....;)
Multumesc
In patrimoniul tatalui meu a mai ramas doar o casa si terenul de sub ea ca in rest a vindut .Contractul de vinzare cumparare e cam dubios ca este facut fara cadastru si inregistrat cartea funciara abia dupa 6 ani de la data vinzarii.Eu am totusi dubii in privinta acestui contract.Cum as putea dovedi ca totusi e ceva ilegal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Specificari in contractul de vanzare cumparare obiectul mostenirii. jstefan jstefan Tatal a decedat .Cu ultima sotie au cumparat o casa.In contractul de vinzare cumparare(in care sant amandoi titulari) au specificat ca provenienta banilor ... (vezi toată discuția)
Subiect cobzaru dorel cobzaru dorel AM UN COPIL DINTR-O CASATORIE ANTERIOARA SI O CASA A MEA. VREAU SA MA RECASTORESC CU UN BARBAT CARE ARE SI EL UN COPIL SI O CASA . VREAU SA STIU DACA MA TREC ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune mocutzy27 mocutzy27 buna ziua! un imobil dobandit in timpul casatoriei nu mai poate fi considerat bun comun in anumite situatii? daca da va rog sa mi enumerati si mie ... (vezi toată discuția)