Tatal a decedat .Cu ultima sotie au cumparat o casa.In contractul de vinzare cumparare(in care sant amandoi titulari) au specificat ca provenienta banilor pentru aceasta casa ,erau din vanzarea unei case care a fost proprietate a sotiei.Cu aceasta doamna(mama vitrega)eu si cu fratele meu,noi fiind singurii copii al decedatului trebuie sa ne prezentam la dezbaterea succesiunii.Intrebarea mea este ca pe baza acestui contract de vinzare cumparare, daca se ajunge in instanta,are sanse sa castige si drepturile noastre din aceasta casa? Mentionez ca si tata a vandut toate averile bunicilor nostri in timpul casatoriei cu aceasta doamna,bani pe care au folosit inpreuna.
Daca in contractul de vanzare se stipuleaza faptul ca banii cu care a fost achizitionat imobilul provind din vanzarea unui bun propriu al sotiei, atunci acest bun are caracterul unui bun propriu al sotiei, conform dispoy. art. 31 lit. f Codul familiei care prevede ca: Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei;
b) bunurile dobândite în timpul căsătoriei prin moştenire, legat/donaţie, afară numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal şi cele destinate exercitării profesiunii unuia dintre soţi;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de investiţii şi inovaţii, precum şi alte asemenea bunuri;
e) indemnizaţia de asigurare sau despăgubirea pentru pagube pricinuite persoanei; f) valoarea care reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare.
Pe cale de consecinta, tatal dv. nu avea un drept de proprietate asupra acelui bun chiar daca apare in contract ca sotul cumparatoarei. Se stipuleaza in contract ca acel bun are caracterul unui bun comun al sotilor? Daca nu, nu aveti ce mosteni pentru ca tata nu era proprietar.
Nu are nicio importanta ca, in timpul vietii sale, tatal defunct si-a cheltuit toata averea cu sotia sa, nelasand nimic descendentilor sai....;)
Partaj
xman2
Buna ziua
Am si eu o nelamurire
Ioana se marita cu Gheorghe. ea avea inaninte de casatorie un apartament de la mama ei. dupa casatorie isi vinde apartamentul ... (vezi toată discuția)