avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri comune sau nu...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri comune sau nu...

Daca in timpul casatoriei am mostenit personal o avere pe care am valorificat-o in bunuri mobile si imobile,acestea vor face parte din procesul de partaj si se considera bunuri comune? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Mata , Avocat 10:35, 17 Septembrie 2011
Orice bun achizitionat in timpul casatoriei se numeste bun comun si va face obiectul masei partajabile.
In schimb, la efectuarea lotizarilor, instanta va mari valoarea lotului dvs. proportional cu valoarea mostenirii vandute si investite ulterior in aceste bunuri.
Art.31-Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legalt sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comun,
f)-valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Prin urmare, in cazul unui partaj de bunuri comune, pentru a se constata ca bunurile mobile si imobile achizitionate in timpul casatoriei sunt bunurile dvs. proprii ,este necesar sa probati ca valoarea rezultata din vanzarea mostenirii exclusive a fot reinvestita in achizitionarea acestora.
Angajati avocat.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara de cazul în care dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune, sunt bunuri proprii datorita caracterului personal al dobandirii lor.
In temeiul art. 31 lit. f din C. familiei este bun propriu al fiecarui sot si "valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare." Asadar, devin bunuri proprii:

- bunul dobândit în schimbul altui bun propriu;

- pretul vânzarii unui bun propriu;

- creanta pretului de vânzare a unui bun propriu;

- bunul cumparat cu pretul obtinut din vânzarea unui bun propriu;

- indemnizatia de asigurare pentru prejudiciul adus unui bun propriu;

- despagubirea datorata pentru pagubele cauzate unui bun propriu etc.

Aceste bunuri devin proprii în baza subrogatiei reale cu titlu universal. Subrogatia reala presupune înlocuirea juridica a unui bun cu altul. Subrogatia îsi produce efectele si partial, în cazul în care un bun comun a fost reparat sau modificat cu bunuri proprii sau când a fost dobândit în parte cu bunuri comune si în parte cu bunuri proprii. Subrogatia este expres reglementata de lege doar în cazul bunurilor proprii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri dobandite in timpul casatoriei flowersun flowersun Buna ziua, Sunt casatorita de 2 ani si doresc sa achizitonez din banii mei o garsoniera. As vrea sa stiu, daca sotul meu poate face la notar o declaratie in ... (vezi toată discuția)
Partaj divort teodosie113 teodosie113 Doresc sa instrainez o mostenire. In urma vanzarii intentionez sa cumpar o alta proprietate. Sunt casatorit si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a nu ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters209571 ContSters209571 Buna ziua! Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul ... (vezi toată discuția)