avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort + drepturi copil cu cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort + drepturi copil cu cetatean strain

Salut! Am si eu o intrebare. M-am casatorit vara trecuta cu un cetatean moldovean. Intre timp ea a ramas insarcinata si a nascut, dar noi am avut niste probleme si ne-am despartit. Inca nu am intentat divortul pentru ca vreau sa stiu exact ce implicatii va avea. Eu am fost plecat din Romania in majoritatea acestui timp care a trecut de la casatorie, astfel ca ea a stat in Moldova. Nu am apucat sa aplicam pentru viza ei de resedinta in Romania, cu atat mai putin pt cetatenia ei. In schimb ea acum e in Romania la mama mea, unde a venit ca sa nasca astfel ca baietelul nostru e cetatean roman.
Intrebare:
Eu am fost de acord ca e normal ca baietelul sa stea cu mama lui, si in acelasi timp sa ma implic si eu material si sa il mai vad cand am posibilitatea. Totusi ultimele evenimente ma fac din ce in ce sa realizez ca ea nu va fi in stare sa aiba grija de el si nu are disponibilitatea de a se implica. De aceea vreau sa stiu cam ce variante am la dispozitie. Am inteles ca, deoarece copilul este cetatean roman la fel ca si mine, iar ea nu, eu as avea mai multe drepturi asupra lui. Am mai auzit si ca baietelul nu poate iesi din Romania decat de pe pasaportul meu si insotit de mine. De asemenea, am auzit ca eu pot declara ca aseasta casatorie a fost una de convenienta, caz in care ea este deportata inapoi in Moldova, iar copilul imi revine mie. As vrea sa stiu cate dintre aceste lucruri sunt adevarate. Repet, ea acum este la mine acasa in Romania cu mama mea care are grija de copil, iar eu sunt de acord ca un copil trebuie sa traiasca in primul rand impreuna cu mama lui. Totusi as vrea sa stiu ce optiuni mai am la indemana, in primul rand pentru a putea fi intr-o pozitie mai buna in a negocia cu ea. Eu acum sunt in State la studii in ultimul an, de asemenea sunt si cetatean american, si as putea fara indoiala sa ii ofer mult mai mult decat ea care nu are nici situatia materiala nici disponibilitatea sufleteasca de a se implica. As vrea sa ii las ei copilul si sa dorm cat de cat linistit stiind ca ea are grija de el. Totusi ea e o fire razbunatoare si dezorganizata, si de aceea nu stiu ce va fi in continuare...
De asemenea as vrea sa stiu daca fazele initiale ale divortului se por initia si prin posta sau sa trimit pe cineva, ceva de genul asta, ca eu sunt inca in State si nu stiu cat de curand voi putea reveni in tara.

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: yulika , utilizator 11:49, 4 Octombrie 2010
Inainte de toate o stare materiala buna nu este suficienta pentru cresterea si educare unui copil. Acesta are nevoie de afectiunea si indrumarea ambilor parinti. In conditiile unui divort imposibil de evitat, incredintarea minorilor este favorabila mamei de obicei.
Mentionati ca mama nu are "nici situatia materiala nici disponibilitatea sufleteasca de a se implica" dar afirmati ca este la mama dvs. acasa ocupandu-se impreuna de copil. In cazul in care doriti incredintarea minorului trebuie dovedit ca mama nu isi indeplineste rolul de mama, dar, dupa afirmatiile dvs. aceasta o face, cu sprijinul familiei dvs.
In ceea ce priveste drepturile asupra copilului, acestea sunt egale pentru ambii parinti. Situatia va fi alta in cazul in care minorul va fi incredintat unuia dintre parinti.
Minorul poate iesi din tara cu unul din parinti numai cu acordul dat in fata notarului al celuilalt parinte pana la finalizarea unui proces de incredintare.
Pentru a solicita incredintarea minorului trebuie initiata procedura de divort si cererea de incredintare a minorului pe teritoriul tarii unde a avut loc casatoria si puteti angaja un avocat care sa va reprezinte in fata instantei.
Pentru mai multe sanse de izbanda ar trebui sa finalizati studiile, sa reveniti in tara, dovedind astfel ca dvs. va aveti ocupa de copil si nu mama dvs. Ar fi un non-sens sa solicitati incredintarea pentru crestere si educare a minorului si dvs. sa nu fiti alaturi de copil. Ancheta sociala este esentiala in cadrul procesului de incredintare catre unul dintre cei doi parinti.
Numai bine.
L.C.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
Laura Ciobeica, moderator
Multumesc de raspuns!
In raspunsul dvs. nu v-ati referit deloc la faptul ca mama lui nu e cetatean roman, deci ea va trebui sa plece la un moment dat din Romania. Copilul este cetatean roman si trebuie sa ramana in Romania. Asta vreau defapt sa stiu, ce avantaj am eu in aceasta situatie, avand cetatenia romana, fata de ea care e in Romania cu viza obisnuita.

Mai precizez ca baietelul are aproape o luna, dar mama lui a venit in Romania la maicamia tocmai pentru a naste. Dar ei la un moment dar ii expira viza si oricum va trebui sa paraseasca Romania. Deci cum se poate ocupa de copil ea fiind in Republica moldova si el in Romania?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
alexandru22, utilizator
Asa este, nu am facut referire la acest aspect pentru ca nu am pregatirea necesara in domeniu.
Nu cunosc cadrul legal pentru astfel de situatii in Romania dar ma indoiesc ca nu ar fi protejata in nici un fel, fiind casatorita cu cetatean roman, are dreptul la un permis de sedere de genul "pentru reintregirea familiei".
Cunosc o situatie de acest gen care s-a intamplat pe teritoriul Italiei, mama minorului nascut a obtinut permis de sedere denumit "mama minor cu cetatenie italiana". Evident ca in cazul semnalat de mine, tatal minorului a declarat si confirmat la autoritati luarea in spatiu a mamicii si a fiului.
Ramane la latitudinea Dvs. ce doriti sa faceti in continuare.
L.C.

alexandru22 a scris:

Am inteles ca, deoarece copilul este cetatean roman la fel ca si mine, iar ea nu, eu as avea mai multe drepturi asupra lui. Am mai auzit si ca baietelul nu poate iesi din Romania decat de pe pasaportul meu si insotit de mine. De asemenea, am auzit ca eu pot declara ca aseasta casatorie a fost una de convenienta, caz in care ea este deportata inapoi in Moldova, iar copilul imi revine mie. As vrea sa stiu cate dintre aceste lucruri sunt adevarate.


In prezent orice minor este obligat sa detina pasaport individual deci nu mai exista ideea de a fi trecut in pasaportul unuia sau altuia dintre parinti. In momentul in care se solicita un pasaport pentru minor e necesar acordul ambilor parinti deci in situatia pe care o relatati copilul dvs. este, deocamdata, in imposibilitatea de a parasi Romania petnru ca nu i se va elibera un pasaport fara acordul dvs.

Ati subliniat ca minorul este cetean roman pentru ca s-a nascut in Romania. Da, e adevarat. Poate fi insa si cetatean al Republicii Moldova fiind nascut din mama cu cetatenia acestei tari. Verificati! Si poate are si cetatenia USA fiind nascut din tata cu cetatenia acestei tari. Deci nu cred ca asta are mare relevanta in stabilirea unor ''pozitii si avantaje'' de discutie.

Nu cred ca in anul 2010 mai e valabila notiunea de deportare in Romania.
buna ziua, asemenea situatia ca si domnul alexandru. de cat invers, eu sunt cetatean strain, copil cetatean roman, dupa divort ce drepturi am , pot raman in romania?

Alte discuții în legătură

Buna seara tuturor. sotia mea este din republica moldova, dupa ... leonard_alin leonard_alin Buna seara tuturor. Sotia mea este din Republica Moldova, dupa ce ne-am casatorita am depus actele pentru permisul de sedere pentru reintregirea familiei. Au ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere in ro Damla Damla Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Am avut o relatie cu cetatean turc in urma careia am un copil. Copilul este recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean albanez anny-marry anny-marry buna ziua!as vrea sa stiu care sunt pasii si actele necesare ptr o casatorie in romania cu un cetatean albanez.si daca acesta facandu-i domiciliul in romania ... (vezi toată discuția)