avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare iesire din indiviziune

Buna ziua,

Daca pe un titlu de proprietate o casa + teren de 3000mp apar ca 2 mentiuni: una de 1500mp in care este inclusa si casa si una de 1500mp care este formata doar din teren, cand se face iesirea din indiviziune (impartirea) intre 2 coproprietari se vor imparti separat cele 2 mentiuni sau toata proprietarea va fi privita ca un tot unitar de 3000mp?

Multumesc mult,
Costi Voicu
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:45, 3 Mai 2007
Buna ,

Iesirea din indiviziune se face oricand, la cererea oricaruia dintre cei 2 coproprietari .
In ceea ce priveste impartirea, aceasta se va efectua asupra intregii proprietati ( in speta de fata, casa si teren) daca cei 2 coproprietari NU detin documente care sa dovedeasca f. clar modul de atribuire a loturilor , suprafata etc. a proprietatii.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2007
Morrigan, utilizator
Cum adica mentiuni? Sunt in parcele diferite, sunt un tot unitar acei 3000 mp?...
Si spune-ne unde vrei sa ajungi, ce vrei sa obtii: si impartirea casei, cate "o mentiune" catre fiecare???
:-/
cunosc cazul, cred ca a fost putin confuza explicatia.

pe titlul de proprietate sunt trecute 2 parcele: una la curti/constructii si inca una la arabil intravilan.
aceste doua parcele impreuna constituie curtea sau gradina casei.

Cand se vinde casa, cum se socoteste: pamantul de la curti/constructii sau ambele parcele la un loc. Cred ca acest lucru intereseaza la impartirea intre mostenitori a banilor luati pe casa, in functie de ce pamant al cui a fost etc.

Cred ca asta era intrebarea, nu?
Raspunsul nu-l stiu, sunt si eu curios.
Da, cam asa... insa tot nu am aflat care e scopul urmarit, ce doresti...

Oricum, cand se vinde casa fiecare mostenitor incaseaza in raport de dreptul lor din masa succesorala... Importanta e valoarea bunului, ea se calculeaza estimativ. Daca gradina face 3 lei pe mp si casa 250 lei/mp, sa nu crezi ca unuia ii va reveni suprafata din casa si altuia din gradina, aceeasi suprafata, la drepturi egale?
Adica se imparte astfel incat, daca cei 2 au drepturi egale la mostenire, atunci sa primeasca parti de valori egale. Cum anume depinde si de optiunea lor: unul ia 1500 mp cu casa, celalalt cu gradina, primul ii plateste sulta celui de-al doilea. Sau fiecare lot se imparte exact in jumatate. Sau unul ia tot si-i da jumatate din valoarea lor celuilalt...

Am fost clara?
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

Intr-adevar, pe titlul de proprietate apar 1500mp la rubrica Arabil si 1500mp la Curti, constructii.
Intre cele 2 suprafete exista un gard de mai multi ani dar nu exista nici un alt document care sa ateste destinatiile celor 2 suprafete.

Pe cei 3000mp sunt coproprietar cu fratele meu, in urma mostenirii facute dupa decesul mamei.

Ce vreau eu este ca sa fie impartiti cei 3000mp ca o bucata unitara, nu separat cei 1500mp cu casa si separat cei 1500mp de gradina. Doresc acest lucru deoarece casa este pe jumatatea de teren din cei 1500mp de Casa/ Constructii pe care am agreat sa o primeasca el acum 3 ani. Pe jumatatea mea de teren din cei 1500mp de Casa/ Constructii exista teren liber si deci nu as fi avantajat sa se imparta separat cele 2 parcele...

Se poate imparti cum vreau eu?

Multumesc mult,
Costi Voicu

Alte discuții în legătură

Buna seara! va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta... bunicul ... lucretia_lili lucretia_lili Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta... Bunicul meu a avut 12.000 mp teren impartit pe 3 parcele: - prima parcela - 6500 mp extravilan - a ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune cu teren 375 din 475 in proprietate comuna alexberi alexberi Pentru un teren, as vrea sa stiu ce sanse am de a obtine proprietate personala exclusiva o parte dintr-un teren aflat in proprietate comuna. Exista in ... (vezi toată discuția)
Terenuri Nelly.ioana Nelly.ioana Bună ziua! Vă rog dacă se poate să mă lămuriți și pe mine în privința taxelor pt 2016 , 2017 pentru terenuri. Am în coproprietate cu cineva un ... (vezi toată discuția)