avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua.Am lucrat la o firma din 01/12/2003 pana la 17/11/2008 (mi s-a suspendata cartea de munca pentru intrare in concediu crestere copil 2 ani).Firma a dat faliment in februarie acest an(2010).Cartea mea de munca se afla in calarasi unde a fost sediul social al firmei.La fel si lichidatorul firmei unde am lucrat eu.Mi s-a zis de la itm calarasi ca nu am cum sa intru in somaj pt ca trebuie sa am 2 saptamani de preaviz, si ca acest lichidator va face o decizie in care sa scrie ca am incetat concediu de crestere copil si in care de asemenea va fi trecut ca se inchide acrtea de munca cu 55B(am inteles ca acest lucru inseamna ca este ceva de comun acord si ca nu voi lua somaj.Ce nu inteleg este insa urmatorul lucru.Cum pot sa fac preaviz la o firma crea nu mai exista?,de ce lichidatorul poate inchide caretea de munca cu acest art daca eu nu sunt de acord?Ce vina port ca in timp ce sunt concediu crestere copil 2 ani firma adat falimet?De ce nu pot beneficia de somaj?CE trebuie sa fac?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:47, 6 Noiembrie 2010
1. Prin hotarare judecatoreasca lichidatorul judiciar administreaza treburile firmei.
2. Cand vi se termina CCC pana la 2 ani va prezentati la lichidatorul judiciar care este obligat sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii si veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Lichidatorul judiciar este obligat sa aplice prevederile Legii 85/2006 (legea insolventei) care spune:
Art.86 (6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

4. Sa nu acceptati incetarea CIM cu art.55b din Codul muncii (si nici o altfel de incetarea CIM), ca nu mai primiti indemnizatie de somaj.
5. Tot lichidatorul trebuie sa va dea adeverinta tip pentru somaj, cu veniturile pe 12 luni inainte de a intra in CCC pana la 2ani.
6. Mergeti la lichidator si solicitati-i sa respecte legea.
7. Se poate preaviz si in cazul unei firme in lichidare (v-am aratat textul delege mai sus).
8. Daca lichidatorul nu vrea sa va rezolve problema mergeti la ITM Calarasi si faceti o sesizare.
Va multumesc pt informatii.Inca o nelamurire..tinand cont de datele prezentate mai sus inceea ce priveste vechimea mea pe cartea de munca (01/12/2003 respectiv 17/11/2008)dupa care am suspendata cm pt crestere copil 2 ani....ce perioada am dreptul la somaj 6 luni sau 9 luni?Va intreb atat de multe si sunt nelinistita pt ca am ramas insarcinata si nu stiu ce va fi pe viitor .Pt ca am auzit ca daca nasti si esti in somaj beneficiezi de indemnizatie crestere copil.Eu asi fi cam la limita(incepand cu 15 septembrie 2010 ar trebui sa intru in jomaj)dar daca ma intarzie cei de la itm sau de la lichidatori cu actele nu stiu exact daca mai prind somaj cand voi naste.Daca nasc la o luna dupa ce se termina somajul nu imi pot plati singura darile si tot ceexista pe acea diferenta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
angelica82, utilizator
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
2. Intre 01.12.2003 si 17.11.2008 sunt 4 ani 11 luni si 16 zile.Pentru aceasta vechime veti lua indemnizatie de somaj 6 luni.
3. Daca mai adaugam si cele 15 zile lucratoare de preaviz, sare de 5 ani si veti lua 9 luni indemnizatie de somaj.
4. In somaj fiind veti putea sa luati si concediu medical si concediu de maternitate si CCC pana la 2 ani. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste (asta pentru ca am inteles ca sunteti din nou gravida).Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea lor. Deci puteti prelungi somajul pentru a intra in maternitate din somaj.
5. Plata din mana a contributiilor nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani. Asa ca faceti socotelile asa fel incat sa intrati in concediul de maternitate (sarcina si lauzie) in timp ce sunteti in somaj.
multumesc pt lamuriri."Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea lor".Sa inteleg ca acele perioade in care imi iau concediu medical respectiv de maternitate ..si perioada de jomaj este intrerupta nu mai beneficiez de indemnizatia de jomaj decat atunci cand se reia jomajul dupa terminarea concediului respectiv?
1. Pe perioada cat sunteti in concediu medical sau concediu de maternitate indemnizatia de somaj este suspendata deci nu o mai puteti incasa.
2. Dar aceasta indemnizatie nu se pierde ea se reia dupa aceste concedii.

Alte discuții în legătură

Somaj Anca1011 Anca1011 buna ziua, Am un salariat al carui contract de munca a fost incheiat pe data de 08.04.2010. In perioada 16.09.2010-16.09.2012 a intrat in concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mitrofan emilia mitrofan emilia CARE SUNT CONDITIILE PENTRU A BENEFICIA DE CONCEDIU CRESTERE COPIL PAN LA VARSAT DE 2 ANI DACA AM FOST IN JOMAJ 6 LUNI PANA PE 17 06 2011 SI DIN DATA DE ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Din luna martie m-am angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, iar in luna septembrie am nascut. Am fost in concediu de ... (vezi toată discuția)