avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Buna ziua,
Din luna martie m-am angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, iar in luna septembrie am nascut. Am fost in concediu de maternitate august-octombrie. Pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 (unu) an?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MariaRamona , utilizator 15:38, 28 Octombrie 2015
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente au agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca ati nascut in septembrie cele 12 luni eligibile sunt: octombrie 2014 - septembrie 2015.

3. Spuneti ce statut ati avut in fiecare luna din perioada octombrie 2014 - februarie 2015.
Am fost in somaj
Daca in perioada octombrie 2014 - februarie 2015 ati fost in somaj indemnizat atunci veti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
Trebuie sa anunt in scris angajatorul unde lucrez ca doresc sa intru in concediu pt crestere copil?
1. - Inainte de a se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an.
- Intrarea in CCC se poate face cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa depuneti cererea tip si celelalte acte necesare la Primarie.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare precum si formularul tip cerere.
- Actele se pot depune la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil rusumirela rusumirela Buna ziua Sunt o viitoare mamica am 26 de saptamani am lucrat pana pe 1 iulie 2012 apoi am intrat in somaj timp de 9 luni de zile,in timpul somajului am ramas ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate angella67 angella67 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ,daca am fost angajata cu contract de munca 16 luni,dupa care am intrat in somaj 6 luni,care a incetat la 30.06.2014 si voi fi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil silviadinu silviadinu Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 luni.Am fost data afara pe 28 decembrie 2012, cand aveam 3 luni, si dosarul pentru somaj l-am depus pe 16 ianuarie 2013. As ... (vezi toată discuția)