avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti ,daca am fost angajata cu contract de munca 16 luni,dupa care am intrat in somaj 6 luni,care a incetat la 30.06.2014 si voi fi reangajata in data de 11.07.2014,voi beneficia de indemnizatia de maternitate si crestere a copilului?
Sau se considera intrerupere perioada 30.06-11.07'14 ?
Cel mai recent răspuns: angella67 , utilizator 17:24, 10 Iulie 2014
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate trebuie ca in cele 12 luni de dinaintea lunii in care intrati in concediu de maternitate sa aveti cel putin o luna de stagiu de cotizare la sanatate (adica sa aveti venit din salariu).
- Pentru a calcula indemnizatia de concediu de maternitate se are in vedere si indemnziatia de somaj.


2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestsre copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copiluli (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

- Sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


3. Fata de cele de mai sus si fata de cele prezentate de dvs. veti putea beneficia si de concediu de maternitate si de CCC.
Multumesc mult pentru raspuns! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil silviadinu silviadinu Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 luni.Am fost data afara pe 28 decembrie 2012, cand aveam 3 luni, si dosarul pentru somaj l-am depus pe 16 ianuarie 2013. As ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate si crestere a copilului. TDenisa TDenisa Buna ziua. Intrebarea mea este daca am avut o pauza de 16 zile intre contractele de munca( dintre 2 locuri de munca), in luna martie, atunci nu pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Ccc in timpul studiilor vanne vanne De doi ani sunt in concediu fara salar pentru studii. Momentan as vrea sa raman insarcinata dar mi/e frica de o sarcina cu probleme. Daca in luna septembrie ma ... (vezi toată discuția)