avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna ziua,
Am un salariat al carui contract de munca a fost incheiat pe data de 08.04.2010. In perioada 16.09.2010-16.09.2012 a intrat in concediu pentru cresterea copilului. Acum i-a expirat acea perioada in care contractul de munca a fost suspendat. Ar putea sa mai beneficieze de somaj?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:25, 21 Septembrie 2012
Persoana va putea beneficia de somaj daca anterior intrarii in concediu de crestere si ingrijire copil a avut lucrate minim 12 luni din cele 24 anterioare. Perioada de concediu de crestere si ingrijire copil nu este considerata stagiu pentru somaj.
In anul 2010 legea privind intrarea in concediul pentru cresterea copilului nu stipula ca salariatul/a care va urma sa intre in concediu pentru crestrea copilului trebuie sa aiva 12 luni lucrate, la fel ca si in prezent?
Multumesc!
1. Acum este in vigoare OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

2. In cele 12 luni prevazute mai sus intra si perioadele asimilate celor de obtinere de venituri exemplificate la art.2(5) din OUG 111/2010.
1. In concluzie, daca respectiva persoana a fost in somaj 3 luni, apoi 9 luni a fost incadrat cu contract de munca in cadrul unei societati, imediat a intrat in cncediu pt cresterea copilului pe o perioada de 2 ani acum nu va putea sa mai beneficieze de somaj?
2. Societatea este obligata sa-l tina angajat 6 luni dupa reintoarcearea din concediu?
Multumesc!
1. Va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Conform prevederilor art. 25 din Legea 111/2010 nu poate fi concediat/ a salariatul/a care se afla in concediu de crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 1 an, 3 ani pentru copiii cu handicap si persoanelor care beneficiaza de stimulentul de insertie timp de pana la 6 luni dupa intoarcerea definitiva in unitate.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu de maternitate si ccc szabodaniela szabodaniela am fost in somaj 12 luni,am incheiat in 10.12.2010,sunt angajata din 04.01.2011 si sunt insarcinat in 6 saptamani. vreau sa aflu daca am dreptul la concediu de ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite tarchi tarchi Sunt angajata din 02/03/2012 la o firma privata. Astazi am aflat ca firma nu a platit decat 2-3 luni de contributii, iar eu sunt gravida. Ma afecteaza cu ceva ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului myky123 myky123 sunt insarcinata in 30 de sapt si vrem ca sotul sa intre in concediu de crestere a copilului pt ca eu nu muncesc daca este dat afara de la munk inainte cu 2 ... (vezi toată discuția)