avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie concediu de maternitate si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie concediu de maternitate si CCC

am fost in somaj 12 luni,am incheiat in 10.12.2010,sunt angajata din 04.01.2011 si sunt insarcinat in 6 saptamani. vreau sa aflu daca am dreptul la concediu de maternitate
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:01, 12 Ianuarie 2011
szabodaniela a scris:

am fost in somaj 12 luni,am incheiat in 10.12.2010,sunt angajata din 04.01.2011 si sunt insarcinat in 6 saptamani. vreau sa aflu daca am dreptul la concediu de maternitate

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.

Nu faceti confuzie intre concediu de maternitate si concediul pentru cresterea copilului.

Art. 2 din OUG nr.111/2010 prevede :
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Userul sigur face confuzie intre cele doua tipuri de concediu.
Daca se refera la concediul pentru cresterea copilului, trebuie sa stie ca, in conformitate cu aceeasi OUG nr.111/2010, la art. 2 pct. 5 se prevede:

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
Fiind deja angajata, va mai cotiza inca cel putin 3 luni, iar diferenta i se poate reconstitui prin adaugarea lunilor in care a fost in somaj.
Legal, poate beneficia de indemnizatia de cresterea copilului, in functie de pachetul pe care-l alege.
Puteti beneficia si de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si,asa cum v-au spus si colegii mei, si de CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii neplatite tarchi tarchi Sunt angajata din 02/03/2012 la o firma privata. Astazi am aflat ca firma nu a platit decat 2-3 luni de contributii, iar eu sunt gravida. Ma afecteaza cu ceva ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate victorina victorina Buna ziua! De curand am aflat ca sunt insarcinata, iar contractul meu de munca este pe timp partial, adica pe 2 ore. intrebarea mea este: ca sa intru in ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate/ concediu creștere copil buna ziua, eu ... Ana-Maria Moruz Catana Ana-Maria Moruz Catana Concediu maternitate/ concediu creștere copil Buna ziua, Eu am cotizat anul acesta 5 luni la stat (angajata) și 5 luni anul trecut ( 10 iulie 2020 -10 ... (vezi toată discuția)