avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract pe perioada determinta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract pe perioada determinta

Buna ziua, sunt insarcinata si cu contract pe perioada determinta pana in 06 august 2010; data posibila a nasterii este 30 sept.2010
Conform O.U.G. nr. 96/2003 (art.2,g) dupa expirarea contractului(06 aug)voi fi in concediu de sarcina si lauzie.
1.Voi putea beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca ar trebui sa intru i concediu de sarcina si lauzie insa venitul pe aceasta perioada de concediu cum va fii calculat?
2.Ar putea fi o solutie mai buna(potita) ca :sa intru in concediu de sarcina si lauzie mai devreme, pe cand sunt inca angajata, 01 aug.?
Multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:59, 1 Iunie 2010
Solutie exista, de exemplu concediul pre-natal..
nu ati specificat durata contractului... daca e mai mica sau mai mare de 12 luni calendaristice...
sa presupunem ca aveti incheiat un C.I.M. pe perioada determinata, de 12 luni.
O.U.G. nr. 158/2005
" ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia."
Deci, dvs. va puteti lua concediu pentru sarcina si lauzie, incepand cu 84 de zile inainte de nastere, urmand ca, dupa ce veti naste, sa va mai ramana in mod obligatoriu, cele 42 de zile.
In toata aceasta perioada, dvs. aveti calitatea de asigurat.. In toata aceasta perioada ( de 126 zile), C.I.M.-ul dvs. va fi suspendat de drept, conf. art 50 lit. a) din legea nr. 53/2003- codul muncii.
Dupa ce veti naste, si veti efectua cele 42 de zile obligatorii de concediu pentru lauzie, va veti depune cerere pentru suspendarea la cerere a C.I.M.-ul, pentru concediu ingrijire copil, de pana la 2 ani, conf. art. 51 lit. a) din legea nr. 53/2003.
Angajatorul este obligat sa urmeze acesti pasi, intrucat, in conformitate cu prevederile art. 21 din O.G. nr. 96/2003
" ART. 21
(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c) - e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;

e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii"
Dupa ce ve-ti reveni din concediul pentru ingrijire copil, angajatorul va dispune incetarea C.I.M., ca urmare a expirarii duratei contractului.
Astfel, veti merje sa va depuneti actele pentru indemnizatia de somaj, de care veti beneficia, daca indepliniti urmatoarele conditii:
Legea nr. 76/2002
"ART. 34*)
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsă între data suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data încetării motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de reintegrare în muncă, dacă această perioadă nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
(1^3) Pentru persoanele încadrate cu contract de muncă temporară, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte în funcţie de durata fiecărei misiuni, respectiv de timpul cât persoanele se află la dispoziţia agentului de muncă temporară, între misiuni.
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră."
succes. :)
Durata contractului este din 06-01.2010-06.08.2010.
Mentionez ca exista continuitate pe cartea de munca pana in 06.08.2010 din 06.2003.
Elisabeta C. a scris:

Buna ziua, sunt insarcinata si cu contract pe perioada determinta pana in 06 august 2010; data posibila a nasterii este 30 sept.2010
Conform O.U.G. nr. 96/2003 (art.2,g) dupa expirarea contractului(06 aug)voi fi in concediu de sarcina si lauzie.
1.Voi putea beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca ar trebui sa intru i concediu de sarcina si lauzie insa venitul pe aceasta perioada de concediu cum va fii calculat?
2.Ar putea fi o solutie mai buna(potita) ca :sa intru in concediu de sarcina si lauzie mai devreme, pe cand sunt inca angajata, 01 aug.?
Multumesc si astept raspuns


1. Daca angajatorul nu va prelungeste durata c.i.m., atunci veti putea beneficia de somaj in conditiile prevazute de lege.
Pe perioada somajului, puteti intra in concediu pentru sarcina si lauzie si de aici in CIC.

2. Daca intrati in concediu de sarcina si lauzie inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat c.i.m., acesta va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat in situatia in care angajatorul nu va prelugeste durata contractului.
Elisabeta C. a scris:

Mentionez ca exista continuitate pe cartea de munca pana in 06.08.2010 din 06.2003.

Atunci, io cred ca va incadrati in cele scrise de mine mai sus :)

Alte discuții în legătură

Contract munca determinat ramona18121984 ramona18121984 buna.am o nelamurire,daca cineva ma poate ajuta.lucrez cu contract determinat pe 6 luni.sunt insarcinata in saptamana 12 si tocmai ce mi s-a prelungit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie natalia13 natalia13 Buna ziua, Sunt in urmatoare situatie: trebuie sa nasc la inceputul luni aprilie 2013, contractul meu de munca expira pe 01.12.2012.Primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil bianchina18 bianchina18 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire, situatia sta in felul urmator: incepand cu 1 septembrie 2015, am inceput un contract de munca pe perioada determinata ... (vezi toată discuția)