avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contract munca determinat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contract munca determinat

buna.am o nelamurire,daca cineva ma poate ajuta.lucrez cu contract determinat pe 6 luni.sunt insarcinata in saptamana 12 si tocmai ce mi s-a prelungit contractul pe inca 6 luni.stie cineva ce urmeaza,avand in vedere ca peste aceste 6 luni cand expira contractul voi si naste.e angajatorul obligat sa prelungeasca contractul?sau ce se intampla? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:07, 25 Iunie 2013
1. La expirarea duratei pentru care a fost incheiat c.i.m., angajatorul nu este obligat sa prelungeasca durata c.i.m. ... in acest caz, c.i.m. va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat.

2. Daca indepliniti conditiile prevazute de lege veti beneficia de somaj , iar din somaj se va putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

3. . Fiind in somaj puteti beneficia de concediu de maternitate ( prenatal si postnatal ) cu o durata de 126 de zile si apoi de CCC.

4. Certificatele medicale se vor duce la AJOFM care le va calcula si le va plati.

5. Cererea de acordare a CCC se face catre Agentia de Somaj, iar actele pentru indemniztaia aferenta se vor depune la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau resedinta.

6. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste doua concedii.
Asadar, daca intrati din somaj in cele doua concedii , la terminarea CCC se va relua plata indemnizatiei de somaj .

7. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
Va multumesc pentru raspuns, dar ingrijorarea mea este legata de intoarcerea mea din CCC, daca angajatorul e obligat sa continue contractul cu mine, avand in vedere ca la intrarea in CCC aveam in vigoare un contract pe perioada determinata.
1. Angajatorul nu mai are nici o obligatie fata de dvs. dupa ce se termina CCC.

2. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.
@ ramona18121984

Nu are nicio astfel de obligatie .... daca c.i.m. va inceta de drept, atunci va trebui sa va inscrieti la somaj astfel incat sa puteti beneficia de somaj la incetarea CCC.
buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns.c.i.m. imi expira pe 14 noiembrie.data probabila a nasterii este 17 noiembrie.asta inseamna ca nu mai pot beneficia de indemnizatia de 85% din salariu pt ca c.i.m. s-a incheiat chiar inainte de a naste?va multumesc

Alte discuții în legătură

Au dreptul sa nu imi continue contractul de munca daca sunt insarcinata?? just_iri just_iri buna ziua! am un contract pe perioada determinata de 21 de luni si la sf lui aprilie imi expira contractul. intrebarea mea este daca ei au dreptul de a nu imi ... (vezi toată discuția)
Posibilitate prelungire contract durata determinata - salariata insarcinata geaninaa114 geaninaa114 Buna seara, Sunt salariata a unei corporatii cu contract initial pe perioada nedeterminata. In luna iunie 2012 am semnat un acord de incetare a contractului ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie natalia13 natalia13 Buna ziua, Sunt in urmatoare situatie: trebuie sa nasc la inceputul luni aprilie 2013, contractul meu de munca expira pe 01.12.2012.Primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)