1. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56j din Codul muncii) la data expirarii sale, indiferent de starea dvs.
2. Daca la data incetarii CIM sunteti in concediu medical sau de maternitate, indemnizatia respectiva va este platita de Casa de Asigurari de Sanatate., conform Normei de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia s-a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
3. Cel mai bine ar fi ca la incetarea CIM sa intrati in somaj. Aici fiind, vi se plateste si concediu medical si concediu de maternitate si puteti intra si in CCC pana la 2 ani.
4. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii.
teoretic, dvs. aveti dreptate....numai ca io m-am lovit de o situatie asemanatoare, in sensul ca, o angajata pe perioada determinata, a intrat in CIC (mai avea o luna pana sa-i expire perioada contractului), dupa o luna, CIM-ul i-a fost incetat de drept, conf. art. 56 lit . j) din codul muncii. Dupa expirarea celor 2 ani de CIC, fosta angajata s-a dus sa-si depuna actele pentru somaj, care i-au fost respinse, pe motivul ca, cei doi ani de CIC nu constituie derogare de la cele 24 de luni, in care trebuie sa ai cumulate 12 luni de cotizare, intrucat, practic, nu mai avea un CIM. De aici, instanta, care i-a dat dreptate , fiind invocate prevederile art. 21 din O.G. 96/2003.
Spre norocul meu, nu eram in acea institutie, cand au fost kestiile cu incetat, CIM, etc...dar, shuturile la instanta, le-am luat io, ca bineinteles...primarul n-o avut curaj sa se duca.
Ce parere aveti? :)
1. Parerea mea este ca a gresit AJOFM.
2. Cei 2 ani de CCC nu constituie stagiu de cotizare la somajdar se iau in calcul, pentru indemnizatia de somaj, cele 12 luni premergatoare intrarii in CCC pana la 2 ani.
D-le Tudor Valeriu
legat de raspunsul dvs:
"3. Cel mai bine ar fi ca la incetarea CIM sa intrati in somaj. Aici fiind, vi se plateste si concediu medical si concediu de maternitate si puteti intra si in CCC pana la 2 ani."
am o intrebare: cum se calculeaza somajul pt. acest timp de concediu de sarcina si lauzie? venitul meu va ramane tot de 85% din salariul actual?
ca daca nu, voi avea de pierdut la calcularea indemnizatiei crestere copil care a scade la 70% din venit.
1. V-am spus ca daca sunteti in somaj si veti avea concediu medical sau de maternitate, se suspenda indemnizatia de somaj si veti primi indemnizatie pentru acele concedii.
2. Indemnizatia de somaj va fi aceeasi de acum, dupa incetarea concediilor medicale.
3. Indemnizatia pentru concediu medical sau de maternitate se calculeaza pe baza veniturilor din ultimele 6 luni. In aceste 6 luni pot intra si luni din perioada de somaj.
4. Indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani este 85%din veniturile nele din cele 12 luni premergatoare nasterii. Si aici, la fel, in cele 12 luni intra si veniturile obtinute din concedii medicale, de maternitate si din indemnizatia de somaj.