avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... reorganizare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

reorganizare

Prin reorganizarea Ministerului, un serviciu a fost reorganizat la nivel de compartiment. Pentru ca in paralel s-a desfintat si un compartiment, functionarul public a fost redistribuit in noul compartiment. Astfel prntru ca existau mai multi candidati - 7 pe 5 posturi s- a stabilit la acest compartiment sa se dea un examen pe post. Functionarul public care a fost redistribuit in noul compartiment, fiind secretar al organizatiei sindicale din minister, functie nerenumerata, s-a prelevat de art. 10 din Legea sindicatelor nr. 54/2003, si astfel nu a mai sustinut examinarea pe post, repartizandu-i- se un post. Credeti ca este legal acest fapt, cand ceilalti functionari publici au pierdut o sansa de a ocupa un post. Nici unde in Legea 188/1999 a functionarilor publici nu scrie despre acesta prioritate, cu atat mai mult cat si Legea de aprobare a codului muncii face si ea aceasta specificatie.
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
Lucia Ungur, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Lucia Ungur , Consilier juridic 10:39, 31 Mai 2010
Hmmm, daca e sa ma intrebati pe mine....e o jmekerie..dar, o jmekerie legala, atata vreme cat art.10 din legea nr. 54/2003, prevede ca "În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale."
Ca sa fiu mai direct.... a profitat de faptul ca l-ati pus acolo sa va apere drepturile. :)
Mie mi se pare ca este corect si chiar necesar, pentru asi putea exercita atributiile cei alesi in organele de conducere, sa li se asigure protectia, pentru ca si asa, dupa expirarea celor doi ani, un lider de sindicat tot va fi dat afara, daca pe perioada mandatului nu a fost obedient "partenerului" de dialog social.
Problema este alta: De unde si pana unde un secretar face parte din organele de conducere ale unui sindicat?
Acest topic m-a facut sa revad Legea 54/1991 si sa vad Legea 54/2003.

Organele de conducere ale sindicatului sunt:
a) Adunarea generală;
b) Comitetul sindical;
c) Preşedintele.


Dintre toate organele de conducere ale sindicatului "alesi" prin vot sunt: Presedintele si membrii comitetului sindical.

Deci, secretarul/secretara organizatiei sindicale nu se poate prevala de dispozitiile art. 10 din Legea nr. 54/2003.
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
Darie Tudor, utilizator
Darie Tudor a scris:


Acest topic m-a facut sa revad Legea 54/1991 si sa vad Legea 54/2003.

Organele de conducere ale sindicatului sunt:
a) Adunarea generală;
b) Comitetul sindical;
c) Preşedintele.


Dintre toate organele de conducere ale sindicatului "alesi" prin vot sunt: Presedintele si membrii comitetului sindical.

Deci, secretarul/secretara organizatiei sindicale nu se poate prevala de dispozitiile art. 10 din Legea nr. 54/2003.

Acest topic v-a facut sa vedeti/revedeti o lege abrogata, si dispozitiile art. 10 din legea nr. 54/2003
probabil ca nu si
"ART. 6
(1) Statutele organizaţiilor sindicale cuprind prevederi cel puţin cu privire la:
a) scopul constituirii, denumirea şi sediul organizaţiei sindicale;
b) modul în care se dobândeşte şi încetează calitatea de membru al organizaţiei sindicale;
c) drepturile şi îndatoririle membrilor;
d) modul de stabilire şi încasare a cotizaţiei;
e) organele de conducere, denumirea acestora, modul de alegere şi de revocare, durata mandatelor şi atribuţiile lor;
f) condiţiile şi normele de deliberare pentru modificarea statutului şi de adoptare a hotărârilor;
g) mărimea şi compunerea patrimoniului iniţial;
h) divizarea, comasarea sau dizolvarea organizaţiei sindicale, transmiterea ori, după caz, lichidarea patrimoniului, cu specificarea că bunurile date în folosinţă de către stat vor fi restituite acestuia.
(2) Statutele nu pot să conţină prevederi contrare Constituţiei şi legilor."
Sa vezi minune.... fix de aici o fost scos si secretarul in organul de conducere al organizatiei sindicale respective.... :O
In temeiul art 100 pct (3) si (4), din L188/1999, prin reorganizarea autoritatii publice centrale, trebuia organizat un examen pentru ocuparea posturilor de catre functionarii publici din aceeasi categorie.
- In cazul de fata toti functionarii publici cu acelasi grad si gradatie ar fi trebuit sa sustina acest examen, in functie de conditiile legale pentru ocuparea postului.
-Desi s-au comasat doua autoritati publice ceea ce a dus la marirea functionarilor publici din anumite directii ( resurse umane, financiara ) si suprapunerea atributiilor, in aceste directii nu s-a organizat examen. ( Cine imparte, parte isi face). Pentru alte directii s-a organizat examen desi incarcatura este foarte mare pentru fiecare functionar public.
- Anuntul despre organizarea examenului ( bibliografie, cine va sustine acest examen ) s- a facut pe intranet cu o 3 zile calendaristice inaine de sustinerea examenului Anuntul s-a facut vineri la ora 14.15, iar marti avea loc sustinerea acestuia. Luni oficial declarata zi libera.
- Deoarece am mai trecut prin restructurari si reorganizarea autoritatii publice, functionarii publici au primit comunicarea de incetarea raporturilor de serviciu cu fosta autoritate şi pana la sustinerea examenului acestia au fost incadrati pe perioada determinata. Aceeasi procedura trebuia parcursa si in acest caz, mai cu seama ca au fost reduse posturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conecediere ionigeo ionigeo Sunt lider de sindicat intr-o scoala. Postul de personal didactic auxiliar pe care l-am ocupat a fost restructurat. Directorul a avut grija sa restructureze ... (vezi toată discuția)
Sindicat ioleanicu ioleanicu Ce se intimpla cu reprezentantii sindicali? daca angajatorului ii vine usor sa scape de sindicat dupa noul cod al muncii adica sa le gaseasca nod in papura ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters9917 ContSters9917 In cadrul unei societati comerciale are loc concedieri colective.In cadrul unitati este constiuit un sindicat condus de un birou format din 5 membri. Pot fi ... (vezi toată discuția)