avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sindicat

Ce se intimpla cu reprezentantii sindicali? daca angajatorului ii vine usor sa scape de sindicat dupa noul cod al muncii adica sa le gaseasca nod in papura sa-i dea afara.
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 19:26, 19 Martie 2011
ioleanicu a scris:

Ce se intimpla cu reprezentantii sindicali? daca angajatorului ii vine usor sa scape de sindicat dupa noul cod al muncii adica sa le gaseasca nod in papura sa-i dea afara.


1. Potrivit noilor modificari aduse Codului Muncii, pe toată durata exercitării mandatului reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.

dar

2. Art.10 din Legea nr.54/2003 a sindicatelor prevede :
(1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.
(2) Sunt interzise modificarea şi/sau desfacerea contractelor individuale de muncă, atât ale reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cât şi ale membrilor acestora, din iniţiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicală.
(3) Sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor alin. (1) cei care au fost revocaţi din funcţiile sindicale de conducere deţinute pentru încălcarea prevederilor statutare sau legale.
(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător şi raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici.
Am mari rezerve in aplicarea legii 54/2003.
Dupa cum am mai scris,am fost lider de sindicat si nefiind de acord cu contractul colectiv de munca propus de angajator (de negociat nici vorba) am refuzat semnarea acestuia mai ales ca se incalcau CM,CCMUNN,C ramura.
Ca sa se razbune,angajatorul a simulat o reorganizare a societatii (nu judiciara) si dintre toti angajatii eu am fost singurul caruia i s-a diminuat salariul cu 800 lei (peste 30%),mi s-a schimbat locul muncii (peste 35 km de la vechiul loc de munca) si felul muncii care nu avea legatura cu pregatirea mea profesionala-clauze esentiale ale CIM.
Dupa un proces care a durat un an de zile ,am pierdut iar judecatoarea a motivat ca nu mi se poate aplica art.10 din legea 54/2003 deoarece acesta reprezinta o norma de favoare ce ar produce o discriminare fata de ceilalti angajati .....etc.....
cu toate ca am depus la dosar si doua hotarari ale Curtii constitutionale care-mi erau favorabile in sensul ca art.10 trebuia luat in seama.
Totusi din experienta si a altor doua colege care "intamplator" in aceeasi perioada au fost judecate de aceeasi judecatoare am constatat ca motivarile acesteia au fost mereu in contradictie cu legea.
Exemplu: uneia dintre colege i s-a retinut timp de 6 luni intre 20-25% din salariu fara nicio explicatie sau document.
Aceeasi judecatoare a motivat ca angajatorul a procedat legal si ca diminuarea s-a facut in conformitate cu art.48 CM (care nu are nicio legatura cu salariul)#-o :O
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
rosu gheorghe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conecediere ionigeo ionigeo Sunt lider de sindicat intr-o scoala. Postul de personal didactic auxiliar pe care l-am ocupat a fost restructurat. Directorul a avut grija sa restructureze ... (vezi toată discuția)
Restructurare in administratie aada73 aada73 In cazul unei restructurari in administratie, exista exceptii.Mai precis exista persoane care nu pot fi trimise acasa? Ma refer la cei care au functii in ... (vezi toată discuția)
Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)