avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu risc maternal

Buna ziua, sunt o viitoare mamica si as dori sa stiu daca intru in concediu de risc maternal cum se calculeaza salariul pt ca d-soara care se ocupa de salarii nu stie sa-mi spuna si nici sa calculeze, nu as vrea sa pierd din dreptul meu, dar nici sa-mi fie afectat venitul pt ca atuncias pierde la indemnizatia de crestere a copilului . As mai dori sa stiu de cand pot intra in concediu de risc maternal, sarcina fiind de 6 saptamani si concediul prenatal si post natal de cate zile este?
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 14:20, 31 Mai 2010
Va redau aici OUG 158/2005
CAP. 6
Concediul si indemnizatia de risc maternal

ART. 31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

CAP. 4
Concediul si indemnizatia de maternitate

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.


Deci, concediul de risc maternal se plateste cu 75% din baza de calcul , iar cel de maternitate cu 85% (total veniturile brute din ultimele 6 luni / nr de zile lucratoare=medie zilnica CM; rezultatul il inmultiti cu nr de zile lucratoare din luna respectiva) .Singura retinere este CAS-ul ; baza legala este
Baza legala esre OUG 158/2005-Art. 45. - (1) Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Cota de contribuţie individuală de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurări sociale datorate integral de asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, şi se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate cuvenite asiguraţilor se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.
Adica CAS=600 LEI/nr zile lucratoare* nr zile lucr de CM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal, risc maternal angica angica buna.sunt insarcinata in 25 de saptamani.si mi-am luat concediu medical pt ca am avut probleme cu rinichii.mi-e ft greu la munca.nu mai pot sta atatea ore in ... (vezi toată discuția)
La lucru in perioada sarcinei ContSters118014 ContSters118014 buna seara!sotia este in a treia luna de sarcina,cand poate sa vina in concediu fara a pierde indemnizatia?si cat va primi?800de lei sau....? (vezi toată discuția)
Poti intra in concediul postnatal ( lauzie ) direct dintr-un concediu de risc maternal? andrada_madalina andrada_madalina Buna ziua. As dori sa stiu si eu daca pot benefica, in mod legal, de concediul postnatal ( lauzie, cel de 42 de zile ) daca ma aflu, la momentul actual, in ... (vezi toată discuția)