avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se poate stopa executarea silita asupra unui imobil ...
Discuție deschisă în Executare silită

Se poate stopa executarea silita asupra unui imobil garantie personala in cazul insolventei

Societate in insolventa care are ca garantii bancare active din patrimoniul societatii si casa imobil personal a fost anuntata de banca prin un executor judecatoresc ca s-a inceput executarea bunului imobil adus ca garantie personala chiar daca pana la depunerea planului de reorganizare mai sunt 14 zile. Se poate stopa executarea asupra garantiei personale daca se specifica in planul de reorganizare ca societatea e de acord sa vanda din patrimoniul societatii ?
In primul rând faceti contestatie la executare, in care indicati si motivele legate de planul de reorganizare. Singurul care va decide va fi presedintele instantei sesizate :D, Adresati o cerere si judecatorului sindic, iar raspunsul acestuia il puteti folosi in instanta sesizată cu contestatia la executare.
Succes!
Daca exista deschisa procedura insolventei, nu se pot executa silit bunuri ale societatii aflate in insolventa.
Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei, cu modif. ulterioare prevede:

"Art. 36. - De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

Art. 37. - În vederea aplicarii prevederilor art. 36, prin sentinta de deschidere a procedurii judecatorul-sindic va dispune comunicarea acesteia catre instantele judecatoresti în a caror jurisdictie se afla sediul debitorului declarat la registrul comertului si tuturor bancilor unde debitorul are deschise conturi."

Creditorul insa, va putea:

"Art. 39. - (1) Creditorul titular al unei creante garantate cu ipoteca, gaj sau alta garantie reala mobiliara ori drept de retentie de orice fel poate solicita judecatorului-sindic ridicarea suspendarii prevazute la art. 36 cu privire la creanta sa si valorificarea imediata, în cadrul procedurii, cu aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor art. 116-118 si cu conditia achitarii din pret a cheltuielilor prevazute la art. 121 alin. (1) pct. 1, a bunului asupra caruia poarta garantia sau dreptul de retentie, în una dintre urmatoarele situatii:
A. atunci când valoarea obiectului garantiei, determinata de un evaluator conform standardelor internationale de evaluare, este pe deplin acoperita de valoarea totala a creantelor si a partilor de creante garantate cu acel obiect:
a) obiectul garantiei nu prezinta o importanta determinanta pentru reusita planului de reorganizare propus;
b) obiectul garantiei face parte dintr-un ansamblu functional, iar prin desprinderea si vânzarea lui separata, valoarea bunurilor ramase nu se diminueaza;
B. atunci când nu exista o protectie corespunzatoare a creantei garantate în raport cu obiectul garantiei, din cauza:
a) diminuarii valorii obiectului garantiei sau existentei unui pericol real ca aceasta sa sufere o diminuare apreciabila;
b) diminuarii valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior, ca urmare a acumularii dobânzilor, majorarilor si penalitatilor de orice fel la o creanta garantata cu rang superior;
c) lipsei unei asigurari a obiectului garantiei împotriva riscului pieirii sau deteriorarii.
(2) În cazurile prevazute la alin. (1) lit. B, judecatorul-sindic va putea respinge cererea de ridicare a suspendarii formulata de creditor, daca administratorul judiciar/debitorul propune în schimb adoptarea uneia sau mai multor masuri menite sa ofere protectie corespunzatoare creantei garantate a creditorului, precum:
a) efectuarea de plati periodice în favoarea creditorului pentru acoperirea diminuarii valorii obiectului garantiei ori a valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior;
b) efectuarea de plati periodice în favoarea creditorului pentru satisfacerea dobânzilor, majorarilor si penalitatilor de orice fel si, respectiv, pentru reducerea capitalului creantei sub cota de diminuare a valorii obiectului garantiei ori a valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior;
c) novatia obligatiei de garantie prin constituirea unei garantii suplimentare, reale sau personale ori prin substituirea obiectului garantiei cu un alt obiect.
(3) Reclamantul, într-o cerere de ridicare a suspendarii, trebuie sa faca dovada faptului prevazut la alin. (1) lit. A.b), ramânând debitorului/administratorului sau altei parti interesate sarcina producerii dovezii contrare si, respectiv, a celorlalte elemente."
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Imobilul nu se afla in proprietatea societatii - este adus in garantie pentru creditul societatii ca si componenta personala (parghie) si are ca proprietar o persoana fizica. Am inteles ca insolventa protejeaza doar bunurile societatii impotriva executarii - asa e?
Depinde de ceea ce scrie in contractul prin care persoana fizica a garantat banuiesc, creditul societatii.

Daca vorbim despre o ipoteca, cititi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Daca insa persoana fizica este "avalist/fidejusor", cititi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Executare silita societate in insolventa cherim cherim buna ziua am credit pe societate care este in insolventa si este ipotecat apartamentul .am intarziat cu plata si vreau sa stiu care sunt procedurile si daca ... (vezi toată discuția)
De ce acte am nevoie pt a deschide procedura de insolventa prin restructurare? molnarjoe molnarjoe buna ziua. dupa cum spunem intrebarea este de ce acte am nevoie pt a demara procedura de insolventa prin restrucurare al unei societati comerciale. dupa cum ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei simplificata ContSters40598 ContSters40598 SC SRL, cu 3 asociati, 1 asociat detine 96 % parti sociale, ceilalti 2 cate 2% parti sociale. Firma nu mai poate desfasura activitati economice: lipsa banilor, ... (vezi toată discuția)