avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita societate in insolventa
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita societate in insolventa

buna ziua
am credit pe societate care este in insolventa si este ipotecat apartamentul .am intarziat cu plata si vreau sa stiu care sunt procedurile si daca au posibilitatea de a-mi executa apartamentul intr-o luna se zille . Mai am de platit 5000 ron si vreau sa platesc toata suma luna viitoare .
stiu ca societatea fiind in insolventa nu ar trebui sa platesc penalitati si dobanda . am vorbit cu cei de la banca si mi-au zis ca pe ei nu i-a anuntat nimeni de starea societatii . Administratorul judiciar mi-a zis ca cei de la banca trebuiau sa verifice in ( monitorul oficial ) sau ceva de genul.
Cel mai recent răspuns: andrada_sb , utilizator 21:09, 29 Mai 2012
Conform art. 36 din Legea 85/2006 privind insolventa, de la momentul deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau a bunurilor sale.
De la aceasta regula, exista insa o exceptie pe care o regasim la art.39 din aceeasi lege:
Art. 39

(1) Creditorul titular al unei creanţe garantate cu ipotecă, gaj sau altă garanţie reală mobiliară ori drept de retenţie de orice fel poate solicita judecătorului-sindic ridicarea suspendării prevăzute la art. 36 cu privire la creanţa sa şi valorificarea imediată, în cadrul procedurii, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 116-118 şi cu condiţia achitării din preţ a cheltuielilor prevăzute la art. 121 alin. (1) pct. 1, a bunului asupra căruia poartă garanţia sau dreptul de retenţie, în una dintre următoarele situaţii:

A. atunci când valoarea obiectului garanţiei, determinată de un evaluator conform standardelor internaţionale de evaluare, este pe deplin acoperită de valoarea totală a creanţelor şi a părţilor de creanţe garantate cu acel obiect:

a) obiectul garanţiei nu prezintă o importanţă determinantă pentru reuşita planului de reorganizare propus;

b) obiectul garanţiei face parte dintr-un ansamblu funcţional, iar prin desprinderea şi vânzarea lui separată, valoarea bunurilor rămase nu se diminuează;

B. atunci când nu există o protecţie corespunzătoare a creanţei garantate în raport cu obiectul garanţiei, din cauza:

a) diminuării valorii obiectului garanţiei sau existenţei unui pericol real ca aceasta să sufere o diminuare apreciabilă;

b) diminuării valorii părţii garantate dintr-o creanţă cu rang inferior, ca urmare a acumulării dobânzilor, majorărilor şi penalităţilor de orice fel la o creanţă garantată cu rang superior;

c) lipsei unei asigurări a obiectului garanţiei împotriva riscului pieirii sau deteriorării.

(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. B, judecătorul-sindic va putea respinge cererea de ridicare a suspendării formulată de creditor, dacă administratorul judiciar/debitorul propune în schimb adoptarea uneia sau mai multor măsuri menite să ofere protecţie corespunzătoare creanţei garantate a creditorului, precum:

a) efectuarea de plăţi periodice în favoarea creditorului pentru acoperirea diminuării valorii obiectului garanţiei ori a valorii părţii garantate dintr-o creanţă cu rang inferior;

b) efectuarea de plăţi periodice în favoarea creditorului pentru satisfacerea dobânzilor, majorărilor şi penalităţilor de orice fel şi, respectiv, pentru reducerea capitalului creanţei sub cota de diminuare a valorii obiectului garanţiei ori a valorii părţii garantate dintr-o creanţă cu rang inferior;

c) novaţia obligaţiei de garanţie prin constituirea unei garanţii suplimentare, reale sau personale ori prin substituirea obiectului garanţiei cu un alt obiect.

(3) Reclamantul, într-o cerere de ridicare a suspendării, trebuie să facă dovada faptului prevăzut la alin. (1) lit. A.b), rămânând debitorului/administratorului sau altei părţi interesate sarcina producerii dovezii contrare şi, respectiv, a celorlalte elemente.

Cu privire la faptul ca banca nu a cunoscut faptul ca societatea se afla in insolventa, administratorul judiciar avea dreptate intrucat citarea partilor, comunicarea oricaror acte de procedura precum si a notificarilor se realizeaza prin Buletinul procedurilor de insolventa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate stopa executarea silita asupra unui imobil garantie personala in cazul insolventei storsistem storsistem Societate in insolventa care are ca garantii bancare active din patrimoniul societatii si casa imobil personal a fost anuntata de banca prin un executor ... (vezi toată discuția)
De ce acte am nevoie pt a deschide procedura de insolventa prin restructurare? molnarjoe molnarjoe buna ziua. dupa cum spunem intrebarea este de ce acte am nevoie pt a demara procedura de insolventa prin restrucurare al unei societati comerciale. dupa cum ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei simplificata ContSters40598 ContSters40598 SC SRL, cu 3 asociati, 1 asociat detine 96 % parti sociale, ceilalti 2 cate 2% parti sociale. Firma nu mai poate desfasura activitati economice: lipsa banilor, ... (vezi toată discuția)