avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă decizii
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

decizii

Ma puteti ajuta cu : Decizia civila nr23/2009,a inltei curti de casatie si justitie cu privire la relatiile personale cu minorii"
multumesc
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Irina , Consilier juridic 21:00, 31 Mai 2010
Cred ca va referiti la o decizie a sectiei penale, totusi...

R O M Â N I A

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE

SECŢIA PENALÃ





Decizia nr. 23/2009
Dosar nr. 149/1112006






ªedinţa publică din 12 ianuarie 2009





Asupra recursului penal de faţă;

În baza lucrărilor şi actelor din dosar, constată următoarele:

Prin sentinţa penală nr. 4 din 8 ianuarie 2008, Tribunalul Bihor a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea prevăzută de art. 12 alin. (l) şi (2) lit. a) din Legea nr. 678/2001 cu aplicarea art. 41 alin. (2) şi art. 37 lit. b) C. pen. şi infracţiunea prevăzută de art. 13 alin. (l) şi (4) din Legea nr. 678/2001, cu aplicarea art. 37 lit. b) C. pen., cu aplicarea art. 33 lit. a) C. pen., pentru infracţiunea prevăzută de art. 12 alin. (l) şi (2) lit. a) din Legea nr. 678/2001 cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. şi infracţiunea prevăzută de art. 13 alin. (l) şi (4) din Legea nr. 678/2001 şi a condamnat pe inculpatul K.Z.L. la pedeapsa de 5 ani şi 4 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) C. pen. şi, respectiv, 5 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) C. pen.

În baza art. 33 – art. 34 C. pen., inculpatul va executa pedeapsa de 5 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) C. pen.

S-a făcut aplicarea art. 71 şi 64 lit. a) şi b) C. pen., ca pedeapsă accesorie.

S-a menţinut măsura arestării preventive a inculpatului luată prin încheierea nr. 98/2005 a Tribunalului Bihor.

S-a respins cererea formulată de T.A. obligare a inculpatului la acordarea despăgubirilor civile în sumă de 5000 euro.

Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reţinut următoarele:

În perioada 2003 - 2005, inculpatul K.Z.L., împreună cu coinculpatul D.L. au recrutat, transportat şi cazat, folosind ameninţări şi alte violenţe, mai multe tinere printre care şi minori, în Italia, în scopul exploatării sexuale a acestora.

D.L., care pretindea că are legături în Italia cu persoane ce controlează zona „cu felinare roşii”, la cererea inculpatului K.Z.L. i-a prezentat acestuia pe T.A. şi o minoră căreia i-a fost atribuită calitatea de martor sub acoperire, promiţându-le că vor fi ajutate să lucreze în Italia ca barman sau chelneriţe, obţinând pentru ele o parte din venituri.

La 7 ianuarie 2004, inculpatul, împreună cu martorul F.C.C. şi femeile în cauză au plecat în Italia şi, pentru că nu aveau banii necesari trecerii frontierei, le-a împrumutat.

În Italia, le-a cazat pe cele două într-o locuinţă închiriată, paşapoartele acestora purtându-le asupra sa, iar după o perioadă de timp le-a cerut să practice prostituţia, pentru a-şi achita datoria provenind din transport şi celelalte cheltuieli efectuate.

Astfel, cele două martore au fost conduse la un stabiliment în Brescia, unde au stat mai mult timp, practicând prostituţia, apoi le-a condus pe o stradă din oraş, controlată de un cetăţean albanez, racolând clienţii în vederea practicării prostituţiei.

Martorele au afirmat constant că inculpatul avea o comportare abuzivă, obligându-le să lucreze excesiv şi le-a pretins să aducă sume între 300 - 700 euro pe zi.

Întrucât între el şi cetăţeanul albanez au intervenit neînţelegeri fiind ameninţat cu moartea, le-a propus tinerelor să muncească numai în folosul său, dar a fost refuzat, iar acestea s-au întors în tară.

În ţară, inculpatul K.Z.L. s-a reîntâlnit cu martora T.A., care i-a reproşat că mai are datorii la el, iar pentru a le achita, au mers împreună în Italia.

Aici a fost exploatată din nou sexual, obţinând suma de 5000 euro pe care i-a remis-o inculpatului, ulterior, acesta a vândut-o cetăţeanului albanez „B.” care a transportat-o la Milano.

În cursul lunii februarie 2004, inculpatul K.Z. a racolat-o pe martora B.N., pe care a dus-o în Italia, exploatând-o sexual.

Martora l-a cunoscut la rândul său pe cetăţeanul albanez „B.” de la care inculpatul a primit la 29 martie 2004 prin B.R.D. suma de 1000 dolari, iar B.N. i-a dat din venitul realizat din prostituţie aproximativ 10.000 euro.

Întrucât în Italia a fost arestată pentru prostituţie, martora s-a reîntors în România, unde s-a întâlnit cu inculpatul, care a ameninţat-o cu moartea să se reîntoarcă în Italia, iar ulterior a ameninţat-o cu represiuni dacă nu îşi modifică declaraţiile date în faţa organelor de cercetare penală.

În aceeaşi manieră, inculpatul a procedat şi cu martora cu identitate protejată, dar aceasta a reuşit să scape şi a plecat din Italia.

Sentinţa pronunţată de tribunal a fost atacată cu apel de inculpatul K.Z.L., care a solicitat achitarea, întrucât nu se face vinovat de săvârşirea infracţiunilor, martorele practicând în continuare prostituţia în Italia, nu le-a recrutat şi nu a exercitat nici o presiune asupra lor, susţinând că nu au fost administrate probe în prezenţa sa.

De asemenea, a declarat apel şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, solicitând confiscarea de la inculpat a sumelor rezultate din săvârşirea infracţiunilor, în temeiul dispoziţiilor art. 118 lit. e) C. pen., cu referire la art. 19 alin. (1) din Legea nr. 678/2001.

Prin decizia penală nr. 52/ A din 3 iunie 2008, Curtea de Apel Oradea a admis apelul declarat de parchet şi a confiscat de la inculpat suma totală de 34.600 euro, respingând apelul acestuia.

S-a motivat că declaraţiile martorelor confirmă activitatea inculpatului de a le recruta, transporta şi obliga să practice prostituţia, folosind violenţe şi ameninţări, iar banii rezultaţi au fost daţi acestuia, fiind folosiţi pentru satisfacerea unor nevoi materiale.

Împrejurarea că martorele practicau prostituţia nu au relevanţă în ceea ce priveşte conţinutul constitutiv al infracţiunilor pentru care inculpatul a fost condamnat, atâta timp cât s-a dovedit că au fost constrânse de inculpat.

Pedeapsa aplicată s-a apreciat ca fiind just individualizată.

Recursul declarat de inculpat împotriva deciziei, întemeiat pe dispoziţiile art. 3859 pct. 18 şi 14 C. proc. pen., este nefondat.

Probele administrate în cauză dovedesc că inculpatul a racolat tinere pentru a practica prostituţia, în acest sens fiind declaraţiile martorilor D.L., F.C.C., T.A., B.N. şi martorele cu identitate protejată şi, de altfel, nici inculpatul nu a negat, susţinând însă că acestea au practicat-o şi practică de bună voie şi nu constrânse sau ameninţate, astfel că situaţia de fapt a fost corect reţinută de instanţa de fond şi de apel.

Încadrarea juridică dată faptelor este corespunzătoare probelor administrate.

Susţinerea inculpatului potrivit cărora martorele practică în continuare prostituţia nu are relevanţă juridică.

Dispoziţiile art. 12 din Legea nr. 678/2001, potrivit cărora constituie infracţiunea de trafic de persoane recrutarea, transportarea, cazarea ori privarea unei persoane prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin vânzare, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa .în scopul exploatării acelei persoane, sunt aplicabile în cauză.

Din probele enunţate, rezultă că inculpatul K.Z.L., prin înşelăciune şi violenţe, a recrutat martorele în vederea exploatării sexuale ale acestora, obţinând sume importante de bani, astfel că în mod corect a fost condamnat pentru infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată.

Pedeapsa de 5 ani şi 6 luni cu executare în detenţie corespunde criteriilor de individualizare prevăzute în art. 52 C. pen., faptele comise prezentând, în modalitatea în care au fost comise, un pericol social concret, ce necesită o ripostă severă din partea societăţii, astfel că recursul inculpatului K.Z.L. va fi respins, ca nefondat, conform dispoziţiilor art. 38515 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., va fi respins, ca nefondat, neexistând motive care, examinate din oficiu, să determine casarea hotărârii.

Văzând şi dispoziţiile art. 192 alin. (2) C. proc. pen.





PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E





Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul K.Z.L. împotriva deciziei penale nr. 52/ A din 3 iunie 2008 a Curţii de Apel Oradea, secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 12 ianuarie 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala aceasta hotarare? dodonica dodonica Curtea de apel a pronuntat o hotatare prin care condamna un inculpat la; 1.săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, prev. ... (vezi toată discuția)
Reducerea pedepsei aleale88 aleale88 proxenetismul (art. 329 C.p.) LEGEA 678/2001, ART.12 Stadiu procesual: Apel ,03.07.2013 Ora estimata: 09:00 Complet: Apel ( vară ) Tip solutie: Amână ... (vezi toată discuția)
De ce diferente asa de mari intre pedepse? razvan38 razvan38 Este vorba despre o sentinta data intr-un caz saptamana trecuta. "In temeiul disp.art.334 c.pr.pen. respinge,ca neîntemeiate, cererile formulate de ... (vezi toată discuția)