avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare fara stirea tuturor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare fara stirea tuturor mostenitorilor

Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru matusa mea.

Sotul matusii mele a fost singur la parinti. Si el si mama lui au murit ramanand in discutie apartamentul parintilor sai, de 2 camere, cf 1, in provincie. S-a facut succesiunea dupa moartea amandurora si s-a decis ca 5/8 sa revina socrului matusii mele, iar 3/8 matusii impreuna cu cei 2 copii.
Socrul matusii mele are 84 de ani si de vreo 9 ani traieste in concubinaj cu o femeie care nu are copii si nici alte rude mostenitori.
Prietena batranei, concubina socrului matusii, are in jur de 50 de ani si a incheiat un act de vanzare-cumparare cu socrul matusii mele pentru a-i reveni probabil partea batranului dupa moartea acestuia. Zic ''probabil''pt ca matusa mea nu a intrat in posesia actelor pt ca batranul nu le are si cea care a cumparat apart nu vrea sa i le dea.
Mentionez ca batranul de 84 de ani are dese probleme de orientare, cu memoria, momente cand plange si ii pare rau ca a vandut casa, care alterneaza cu momente in care spune ca e bine ingrijit si a facut bine.
Doamna de 50 de ani cu care s-a facut actul de vanzare-cumparare i-a spus matusii mele ca nu mai poate face nimic, deoarece a scos de la medic certificat cum ca batranul e in toate facultatile mintale. Probabil acest certificat e scos de la medicul de familie, pt ca un medic psihiatru nu avea cum sa elibereze un asemenea act mincinos.

Intrebare: CE e de facut? Matusa mea si unul dintre copii stau la tara, iar celallat sta cu chirie in orasul in care bunicul sau a dat apartamentul. Ce se poate face sau...mai e ceva de facut?

Va multumesc mult si va rog mult sa-mi suneti ce s-o sfatuiesc.
Cel mai recent răspuns: Costina23 , utilizator 20:42, 1 Iunie 2010
Faceţi o acţiune în instanţă de partaj, prin care mătuşa şi copii îl cheamă pe socru în judecată pentru a se stabili concret, nu procentual, ce camere îi revin fiecăruia. În aceste condiţii, cumpărătorul va trebui să aducă la solicitarea instanţei contractul şi, astfel veţi vedea dacă bătrânul a înstrăinat doar cota lui ideală sau apartamentul în întregime.
Dacă vânzarea a avut drept obiect întregul apartament, puteţi cere anularea contractului în instanţă.
Va multumesc mult pentru rabdarea pe care ati avut-o de a citi ce am scris!
Nu cred ca vreun notar ar semna un act prin care sa se vanda toata casa, atata timp cat exista mostenitori sau..se poate si asa ceva??..

Si daca batranul si-a vandut doar partea lui cu o clauza de intretinere pana va deceda, matusa si nepotii batranului mai pot recupera ceva din partea batranului?Sau pot recupera si partea bunicului?
Am uitat sa mentionez ca el a spus matusii mele ca nu a primit niciun ban, ba mai mult, cei 8000 lei pe care-i avea la CEC pt inmormantare nu-i mai are si actele la notar s-au facut din acei bani.
Si inca o intrebare: poate matusa mea sa obtina avocat din oficiu in conditiile in care are ca venit o pensie? Ea isi doreste casa pt copii (fata nu are serviciu, sotul e sofer la tara, baiatul ei e tot sofer in acelasi oras de provincie ca si bunicul)
@Costina23
Atentie la sfaturile pe care le primiti pe forum, nu intotdeauna provin de la persoane de specialitate.

Socrul nu avea cum sa instraineze nimic, daca nu s-a facut iesirea din indiviziune.
Probabil au facut un antecontract, cel mult, sau alt act fara valabilitate.
Nu putea sa faca nici contract de intretinere, nici donatie, ce sa mai zic de vanzare-cumparare...

Orice act ar fi facut ( ilegal) se poate ataca in instanta, copiii matusii sunt mostenitori rezervatari pt mostenirea bunicului lor ( dupa deces) si se va face ordine in acte atunci, cel mai sigur.
adutescu a scris:

@Costina23
Atentie la sfaturile pe care le primiti pe forum, nu intotdeauna provin de la persoane de specialitate.

Socrul nu avea cum sa instraineze nimic, daca nu s-a facut iesirea din indiviziune.
Probabil au facut un antecontract, cel mult, sau alt act fara valabilitate.
Nu putea sa faca nici contract de intretinere, nici donatie, ce sa mai zic de vanzare-cumparare...

Orice act ar fi facut ( ilegal) se poate ataca in instanta, copiii matusii sunt mostenitori rezervatari pt mostenirea bunicului lor ( dupa deces) si se va face ordine in acte atunci, cel mai sigur.



Adica, ce sa inteleg eu din cele de mai sus? Ca un coindivizar nu isi poate instraina cota indiviza? De ce ar fi nevoie de iesirea din indiviziune pentru ca un coproprietar sa-si instraineze cota, indiferent cu ce titlu?

Mai mult, teoria si practica admit ca un coindivizar poate instraina intreg bunul, soarta instrainarii urmand sa fie decisa de partaj, astfel incat daca bunul cade in lotul oricaruia dintre ceilalti coindivizari, vanzarea se desfiinteaza.

Prea categoric tonul, pentru niste chestiuni care nici macar nu au nevoie de vreo nuantare.

Din raspunsurile primite din partea dvs., a unor profesionisti in domeniul juridic, eu nu am inteles pana la urma ce e de facut dat fiind ca dvs ati emis pareri contrare unul altuia fara a afla o concluzie

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire petrolul30 petrolul30 Buna ziua, Am si eu o problema de lamurit, daca ma puteti ajuta. Bunicul meu are 2 copii: baiat (tatal meu) si fata. Bunica mea a murit de mult timp. ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza? vicar vicar Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Parintii tataului meu au o locuinta la bloc( bunicul meu a murit cu mult timp in urma,bunica de aproape 1 ... (vezi toată discuția)
Documente partaj petredan petredan buna ziua ,va rog sa ma informati ce documente imi trebuiesc ptr deschiderea unui partaj pe locuinta si daca se poate pasii pe care trebuie sa-i urmez.va ... (vezi toată discuția)