Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea:
Parintii tataului meu au o locuinta la bloc( bunicul meu a murit cu mult timp in urma,bunica de aproape 1 an),locuinta pe care tata a achitat o integral si in actele acesteia a fost de acord sa o treaca pe matusa mea(sora lui) alaturi de mama lui( pe actul apartamentului apare bunica si matusa).
Matusa mea are probleme cu alcolul si este un om care ar face orice sa aiba actele apartamentului pe numele ei( tatal meu a decedata acum 11 ani),iar noi familia nu vrem sa ajunga vreodata ca la bautura sa-i vina ideea de a vinde casa( a mai facut odata asa ceva),dar nici sa faca vreo ilegalitate sa ne trezim ca nu mai exista apartamentul.
Intrebarea este simpla,ce putem face sa se tina cont de familie in conditiile in care noi copii mostenim cota parte din locuinta?
P.S. noi locuim in Bucuresti iar locuinta cu pricina este in Bacau
matusa dvs nu poate vinde imobilul si fara a avea acceptul celorlalti coproprietari.
in privinta asta puteti sta linistit .
dar, intrucat imobilul se afla in bacau, iar dvs locuiti in bucuresti, puteti incerca sa iesiti din indiviziune in privinta apartamentului .
asta inseamna ca puteti fie sa ramaneti cu imobilul si sa o despagubiti pe matusa , fie ca dansa sa ramana cu apartamentul si sa va plateasca celorlalti coproprietari sulta corespunzatoare.
Noi nu vrem sa-i luam bani,noi vrem sa stea acolo sa-si vada de treaba ei in casa(pt ca oricum are o virsta ) oricum tot noua ne ramine.
Intentia noastra este sa incercam sa 'o protejam' ca in prostia ei sa nu ramina pe drumuri,dar nici noi sa nu avem surprize.
Am inteles ca se poate face un act la notariat in care se mentioneaza ca mai exista mostenitori la acel apartament,iar ea daca vrea sa incerce ceva apare in acea retea a notarilor?
Puteti incheia un act de vanzare-cumparare pentru cota matusii (daca matusa este de acord) iar aceasta poate sa-si pastreze un drept de abitatie sau uzufruct viager asupra apartamentului.
Sau, o iesire din indiviziune, prin atribuirea in natura a imobilului catre celalalt/ceilalti coproprietari ai imobilului, urmand sa-i platiti sau nu (am inteles ca matusa nu a avut nici o contributie la dobandirea imobilului...) acesteia sulta corespunzatoare cotei pe care o detine.
Solutii ar mai fi dar avand in vedere ca partea in cauza va este ruda, nu sunt tocmai recomandabile:)
nu este nevoie in acest caz de nici o declaratie la notar .
avand in vedere ca proprietarii imobilului sunt matusa dvs si bunica , in cazul in care matusa ar dori sa instraineze imobilul , contractul de vanzare-cumparare va trebui sa fie semnat de amandoi proprietarii .
or, bunica a decedat, ca atare cota- sa parte a fost preluata (daca s-a dezbatut succesiunea ) de catre succesorii sai legali .
cu alte cuvinte, in caz de vanzare a imobilului trebuie sa fie prezenti la incheierea contractului de v-c , alaturi de matusa si ceilalti coproprietari , respectiv dvs .
nu se poate instraina un imobil fara acceptul tuturor coproprietarilor .
Iar aceasta matusa dependenta de alcool poate fi pusa sub interdictie , pe cale judecatoreasca , din considerente de ordin psihic , si , ulterior, autoritatea tutelara sa numeasca un tutore,care sa-i reprezinta interele , avand in vedere faptul ca este incapabila , din punctul de vedere al legii penale.
Totusi , e important cum se manifesta dependenta de alcool.
(daca va fi apreciata ca boala psihica , alcoolism).
Instrainarea nu se poate perfecta, prin buna invoiala , decat cu acordul tuturor coindivizarilor.
Succes.;)
Succesiune
tudor_nineta
bunica decedata martie 2010
2 copii decedati in 1987
de la copii eu de la fata
varu de la baiat
sucesiune deschisa dar neterminata pentrru ca nu am titlul ... (vezi toată discuția)