dezbateti succesiune prin instanta, unde cu martori puteti dovedi ca ati intretinut-o pe bunica, ati avut grija de ea, ... cereti o cota mai mare din mostenire asa si iesirea din indiviziune, in care se evalueaza cam cat valoreaza casa si cat i s-ar cuveni matusii (varului), platitii si apoi Dvs. sunteti proprietar pe tot, puteti vinde cui si la pretul si conditiile pe care le considerati de cuviinta.
Va fi mult mai scump si va dura mult in timp.
2. Faceti succesiune la notar, unde matusa trebuie sa isi plateasca partea ei de taxe de transcriere a scucesiunii, cota de 1/2 cat mosteneste varul, ca doara nu mostenim numai ce e bine si ce e de achitat nu, apoi va trebui sa plateasca impozit pe imobil, anual, dupa cota pe care o are. Si daca nicicum nu va intelegeti la vanzare, mai puteti cere iesirea din indiviziune in instanta, dar atunci ei vor avea o cota mai mare 1/2, in schimb daca s-ar face succesiune prin instanta constatandu-se ca ati intretinut-o pe bunica si ei nimic nu au facut 24 de ani, sunt sanse sa primiti Dvs. mai mult din imobil si ei mai putin.
Si faceti urgent la notar acceptarea expresa a succesiunii dupa bunica, asteptati sa treaca 6 luni, termenul expres de succesiune, sa speram ca varul nu face acceptarea expresa si apoi mergeti in instanta. Sau in procura pe are a lasat-o la mama lui scrie sa faca succesiunea in numele meu? Ca atunci aia deja e acceptare :( Dar Dvs. sa o faceti neaparat acceptarea succesiunii in termenul de 6 luni!
coproprietatea inseamna ca nu se poate vinde TOT bunul fara acordul tuturor proprietarilor.
In schimb daca cel care cumpara e de acord sa cumpere in cote parti, poate. Vand doar partea mea, cota de x/y, iar coproprietarul meu cu cota lui de w/y nu trebuie sa isi dea acordul, pentru ca eu instrainez doar ceea ce mi se cuvine si cumparatorul cumpara doar cota parte, nu tot, daca e de acord.
Apoi daca vrea, si i se merita, cumparatorul cotei Dvs. parti poate cere in instanta toti ceilalti pasi, iesirea din indiviziune si platirea sultei stabilite de instanta celorlalti coproprietari. Daca i se merita sa cumpere neaparat ... poate si asa.