avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren

bun
am si eu o intrebare daca se poate raspunde la ea va multumesc anticipat.Santem 3 copii urmasi care detinem 50%din terenul si casa parinteasca iar mama 50%. fratele nostru a ramas sa locuiasca in casa patinteasca .si a murit in decembrie 2008. Langa casa noastra a cumparat teren un barbat care si-a deschis un depozit de materiale de construnctii.Pentru ca nu avea spatiu suficient s-a extins spre curtea noastra cu 34metri patrati incheind un act de mana cu mama in care specifica ca a cumparat 10 m patrati contra sumei de 1 milion lei rol iar banii iau cheltuit mama si cu fratele nostru.Acum domnul are nevoie de act de vanzare cumparare pt aobtine autorizatiei si ne-a rugat sa intocmim actul respectiv pe toti mostenitorii eu,sora mea ,mamasi sotia fratelui ca tutora a copilului .La inceput nu am vrut caci nu ne-a intrebat pe toti iar noi cele 2 surori am aflat din alta parte despre vanzare .Cumnatul i-a cerut o suma mai mare si dansul sa prezentat cu un act de cadastru in care se specifica ca terenul are 51mpatrati spunind ca sa extins si in drumul comunal si are nevoie si de restul terenului in hartii si nu o sa ne ceara diferenta de 17m patrati si daca nu semnam si pretindem diferenta de bani ne da in judecata .CE sa facem pentru ca noi nu avem bani de cheltuit la tribunal si vecinul are rude notari
#-o
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
hornea marioara, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters149150 , utilizator 07:55, 1 Iunie 2010
Ar trebui sa fiti mai explicita. Cine este proprietar in acte? Pentru ca detinerea unui imobil nu echivaleaza cu proprietatea. Daca sunteti proprietari, detineti imobilul in indiviziune? Vreti sa ii vindeti vecinului cu act autentic sau doriti sa ii dati banii inapoi? Despre ce cadastru este vorba?
proprietarera tatal nostru Orasanu Alexandru .A decedat si in urma succesiunii s-a impartit cum v-am spus 50%mama si 50%noi cei 3 copii .fratele a decedat si el si partea lui ia ramas copilului Orasanu Mihaela. nu vrem sa vindem casa ci doar cei 34 m (51)( din terenul curtii care are 3380 m patrati ) cat a avut nevoie vecinul pentru a_si extinde suprafata terenului pt depozit .nu vreau sa-i dau banii inapoi e vorba de 100 lei noi .dinsul vrea acte la notar pe ce a platit dar sau ivit cele 2 probleme
1_noua ni s-a spus ca a cumparat 2-3 metri si cand ne-am dus la notar sa facem imputernicire sa se prezinte sora mea in locul meu am descoperit ca sunt 51 m
2_i-am cerut diferenta de bani in schimbul semnaturilor si ne-a amenintat ca daca nu-i semnam ne da in judecata
Dumneavoastra ce fel de mostenire ati facut, legala sau testamentara ? Nu ati precizar acest lucru. De asemenea, nu precizati daca imobilul (casa + teren) este detinut in indiviziune (mai pe intelesul dvs. daca detineti imobilul, dupa dezbaterea mostenirii, impreuna cu mama si fratii dvs. fara a avea fiecare dintre voi clar delimitat in acte ceea e detineti, pe ce sunteti proprietari, avand doar o cota parte ideala si abstracta).
Aceste aspecte sunt foarte importante pentru a vi se oferi un raspuns corect din puct de vedere juridic.
De asemenea, aceeasti situatie si la fratele decedat? Daca mostenirea este legala, atunci si sotia acestuia are o coat parte.
In concluzie, pentru a primi un raspuns corect, va rog sa raspundeti clar la urmatoarele intrebari:
1. Din actul pe care l-ati semnat la notar, dupa decesul tatalui, in dreptul rubricii natura succesiunii ce se afla scris: legala sau testamentara?
2. Imobilul (casa + teren) a fost un bun comun al parintilor sau un bun propriu al unuia dintre ei?
3. Ce cote ati primit, fiecare dintre voi, conform actului de succesiune?
4. Ati efectuat iesirea din indiviziune dupa ce s-a finalizat actul prin care s-a dezbatt mostenirea dupa tatal dvs?
5. S-a dezbatut mostenirea dupa fratele dvs?
6. In afara unui inscris de mana (nul din puct de vedere juridic atunci cand este vorba de instrainarea unui teren, pentru care legea prevede in mod obligatoriu intocmirea unui act autentic) exista si alte dovezi ale instrainarii acestui teren?

natura succesiunii-legala cnf art 1 din legea nr 319/1944 si disp art 669 codul civil
dreptul de proprietate-terenul prin reconstituire in baza legii18/1991cnf titlului 0377/54472/2000
locuinta si anexele prin edificare in timpul casatorieiei de ambii soti
cotele sucesiunii de pe urma tatalui 1/4 fiecare mama, fratele care a murit ,eu si sora nu s-a efectuat iesirea din indiviziune
s-adezbatut succesiunea dupa frate:mostenitori sotia lui cu 1/4 si fiica minora cu 3/4


nu exista o alta dovada si fratele meu e cunoscut ca era alcoolic dar vecinul si-a imprejmuit partea "vanduta'
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
hornea marioara, utilizator
Intrucat natura succesiunii este una legala, mama dvs. detine mai mult de 50% din imobil (casa si teren). Astfel, la dezbaterea mostenirii, cota de 50% a tatalui a fost impartita astfel: 1/4 a revenit mamei (care detine si cei 50% care nu au fost supusi dezbaterii, fiind cota parte din bunul comun realizat in timpul vietii). Restul de 3/4 din cei 50% ai tatalui apartin dvs. si celorlalti doi frati (sora + fratele - in cazul de fata mostenitori fiind copilul sau si nora, cu cote parti diferite, 3/4 si respectiv 1/4)
Pentru ca mama si fratele dvs. sa poata instraina in mod legal o parte a terenului era necesar efectuarea iesirii din indiviziune, pentru a se putea delimita care sunt cotele pe care le detin, mai exact care este bucata ei de teren.
In momentul in care se intraineaza un teren, legea cere imperativ incheierea unui act autentic (la notarul public). Actul de mana incheiat intre mama dvs, frate si vecinul care sustine ca a dobandit in acest mod terenul care apartine familiei dvs. nu are nici o valoare din punct de vedere juridic.
El nu va poate obliga sa incheiati act autentic la notar, cu atat mai mult cu cat partea sa ar putea cadea chiar in lotul dvs. dupa iesirea din indiviziune, ceea ce v-ar putea prejudicia valoare bunului pe care l-ati mostenit.
Mai mult decat atat, trebuie avut in vedere si valoare terenului pe m.p.
Asadar, in situatia in care doriti sa instrainati in mod valabil acel teren (intrucat in momentul de fata el apartine familiei dvs., indiferent de ce sustine vecinul), dupa dezbaterea succesiunii, veti intocmi cartea funciara generala a imobilului, dupa care veti trece la iesirea din indiviziune, pentru a stabili fiecare ce detineti si care este lotul dvs. In aceasta situatie, mama dvs. poate merge la notar si ii poate intocmi vecinului actul autentic de instrainare a terenului, daca terenul cade in lotul ei. Acelasi lucru e valabil si entru mostenitorii fratelui.
Puteti intocmi actul autentic si in situatia de fata, cu riscul ca mai tarziu partea instrainata sa cada in lotul dvs. In aceasta situatie va trebui sa fiti de acord cu totii si sa mergeti toti la notar pentru semnarea actului. Pentru copilul fratelui dvs. va fi necesar si un reprezentant al autoritatii tutelare, mama sa neputand face acte de instrainare in numele copilului din cauza conflictului de interese, copilul fiind minor. Asadar, ea nu va obtine procura de reprezentare de la notar pentru efectuarea actelor de dispozitie (instrainarea terenului). Ea poate semna doar in numele sau si doar pentru ceea ce detine ea.
In tot cazul, amenintarea cu darea in judecata consider ca este un act de intimidare, iar procesul va fi unul de durata, cu costuri destul de ridicate (expertize topo, onorarii avocat) etc., cu sanse reduse de a fi castigat de vecinul reclamant.
In momentul de fata familia dvs. este proprietara a terenului respectiv si orice act notarial incheiat, fara acceptul celorlalti mostenitori va fi nul.
Vecinul dvs. nu are nici un drept sa imprejmuiasca terenul, intrucat nu ii apartine in mod legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune constantin cristian constantin cristian Buna ziua.Bunica din partea tatalui a detinut o proprietate formata din 1000mp teren intravilan si o casa de trei camere pe acest teren.Tata a fost singurul ... (vezi toată discuția)
Vânzare teren intravilan Simo Ama Simo Ama Buna ziua. Problema sta in felul următor. Tata e decedat din 2008, succesiunea s-a făcut în 2009, suntem cinci frați + mama, stabili du-se o cota parte de ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii MIHAELA IN MIHAELA IN Buna seara!Tatal meu a murit in 2004 iar noi nu am dezbatut mostenirea atunci.Sintem 2 frati si mama.Eu cu sora mea nu ne intelegem in ultimul timp. Inpreuna ... (vezi toată discuția)