avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lipsa titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lipsa titlu de proprietate

In urma unui proces de iesire din indiviziune, am obtinut printr-o tranzactie o hotarare prin care s-a stabilit calitatea de mostenitor ai unui imobil (teren si casa), a noastra si a inca doi mostenitori ai autorului nostru comun, precum si cotele care se cuvin fiecaruia. Vrem cu totii sa vindem imobilul. Nu putem insa sa intocmim documentatia cadastrala si sa ne inscriem dreptul de proprietate fiindca nu avem titlu de proprietate. Imobilul nu a fost niciodata inscris in cartea funciara. Se plateste insa impozit din mosi stramosi ca sa zic asa. Am inteles ca aceasta casa s-ar fi construit prin 1880. S-a transmis de la numitul VD (dec in 1929) catre cei 5 copii ai sai. La randul lor acestia au lasat imobilul copiilor lor.Nimeni nu a inscris imobilul in CF. Ce demersuri ar trebui sa facem? Rudele mele sustin ca la Arhivele din Craiova nu exista titlu de proprietate pe numele lui VD.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:21, 31 Mai 2010
Daca nu aveti nici un act, aveti la indemana uzucapiunea de 30 de ani, trebuie sa solicitati instantei sa va recunoasca dreptul de proprietate.
Daca exista un contract sub semnatura privata (chitanta de mana etc. ) puteti solicita instantei sa emita o hotarare care sa tina loc de titlu.
In orice situatie trebuie sa va adresati instantei.
Angajati-va un avocat.
Dupa obtinerea hotararii judecatoresti, ramasa def. si irevoc. veti putea face cadastrul si apoi puteti intabula.
1. daca nu aveti nici un act de proprietate asupra casei si curtii, in ce baza s-a pronuntat instanta asupra cotelor parti din imobil?? Cum l-a considerat introdus in masa succesorala si s-a facut iesirea din indiviziune daca nu s-a facut dovada existentei dreptului de proprietate in patrimoniul defunctului???
2. daca casa exista din 1880, nu stiu cu cine va veti judeca intr-o eventuala actiune in constatarea uzucapiunii, fie ea si de 30 de ani (banuiesc ca proprietarii initiali ai terenului sunt demult oale si ulcele, iar citarea primariei cand nu se cunosc proprietarii intitali/mostenitorii acestora se respinge de instanta pe motivul lipsei calitatii procesuale pasive a primariei-parat, daca nu faceti dovada ca proprietarul anterior al terenului/casei a fost primaria).
3. va recomand sa luati legatura cu primaria unde se gaseste imobilul, pentru constatarea dreptului de proprietate pe cale administrativa, prin Ordinul Prefectului, in baza art. 23 din legea 18/1991. Persoana in lotul careia a cazut acest imobil, va depune la primarie un dosar care va contine:
- cerere;
- schita cadastrala a casei si curtii;
- extras registru agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului;
- istoric de rol fiscal pentru imobil;
- copie a certificatului de mostenitor si a hotararii judecatoresti privind iesirea din indiviziune;
- acte stare civila;
- declaratii vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, in cazul in care suprafata rezultata din masuratori o depaseste pe cea existenta in evidentele primariei.
Odata obtinut acest Ordin al Prefectului, el va sta la baza efectuarii documentatiei cadastrale si a intabularii imobilului. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea sa fac un act autentic? Mariusik_84 Mariusik_84 Buna ziua, In anul 1974 am cumparat, cu chitanta de mana, un teren si in acelasi an am construit si o casa. Am rol la financiar pe numele meu si platesc ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sau uzucapiune? adrian.cocea adrian.cocea Imobil + teren aferent intravilan cumparate de sot-sotie in 1928. De pe urma lor au fost 5 copii. Sotul decedeaza in 1943 si nu este nici un act ca s-ar fi ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzucapiune invocat de mostenitori? leus leus Parinti decedati in urma cu 10 si respectiv un an .Au locuit din 1972 ,la ultimul domiciliul respectiv pina in 2000 tatal cind adecedat si pina in 2010 mama ... (vezi toată discuția)