avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... La ce instanta se introduce o somatie de plata ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

La ce instanta se introduce o somatie de plata ?

Buna seara , valoarea sumei ptr care vreau sa fac aceasta somatie este de ordinul miilor (in lei noi). La ce instanta depun somatia ? Ce taxe /timbre trebuiesc platite ?
Nu am un contract cu debitorul, dar am o comanda emisa de el .Ce acte anexez la somatie ?
Vreau sa trimit intai debitorului o somatie .
Catre instanta, somatia este asemanatoare cu cea care o trimit debitorului , sau e mai complexa ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 16:25, 2 Iunie 2010
procmarci a scris:


Maestre, am facut referire la conciliere pentru ca eu privesc putin mai departe.
In cazul in care somatia de plata va fi respinsa pentru diferite motive, (stiti destul de bine ca si mine ca simpla contestatie a datoriei prin intampinare poate duce la respingerea acesteia), atunci va fi nevoit sa mearga pe calea dreptului comun.
Aici se va lovi de aceasta obligatie, expres prevazuta de lege in litigii comerciale.




Instanta suprema a statuat ca, in cazul in care initial creditorul a recurs la procedura somatiei de plata, care i-a fost respinsa, ulterior nu mai este necesara indeplinirea procedurii convocarii la conciliere intr-o eventuala judecata a cauzei pe calea dreptului comun.

Este vorba de Decizia nr. 3184/30.09.2004 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Comerciala.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
crysenc21, utilizator
Asa este, aceasta ratiune - a concilierii, este practic realizata atunci cand incercarea de conciliere a creditorului cu cealalta parte a avut loc in cadrul unei alte proceduri, cum este cazul somatiei de plata.

Deci asa cum am zis mai sus, nu mai pierdeti timpul si dati drumul la somatia de plata pentru a va putea recupera creanta.
@ crysenc21 & oliviav =D> =D>
O ultima chestiune. Daca ambele parti sunt comercianti atunci temeiul legal va fi OUG nr. 119/2007 nu OG nr. 5/2001 iar simpla contestare a creantei, facuta prin intampinare, fara sa existe un temei pentru care creanta ar fi certa, lichida si exigibila, nu are ca efect decat faptul ca debitorul nu este decazut din dreptul de a contesta creanta in cadrul procedurii.
trebuie vazut daca documentul pe care il numiti comanda poate fi considerat inscris prin care debitorul si-a asumat obligatia cf. art 1 din OG5/2001(mare atentie sa nu fie o simpla cerere de oferta sau alt document) pentru ca in aceasta situatie pierdeti timpul cu somatia de plata si in final veti merge tot pe dreptul comun. Observatia e valabila si ptr procedura din OG 119. Succes!
"Comanda" se refera la solicitarea debitorului de a-i presta eu un serviciu (transport).Are specificat (printre altele) pretul convenit , modalitate plata si termen plata. Eu am avize si alte documente cum ca transporturile ptr care am primit comenzi , s-au derulat in buna regula .
Daca pe comanda e mentionat ca orice litigiu se va solutiona pe raza jud de unde este debitoarea , atunci la acel tribunal trimit somatia , nu ?

Alte discuții în legătură

Somatie de plata iuliamariana iuliamariana somatie de plata og5/2001 judeacatoria a respins cererea judecatorul facand trimiterea: cerere în instanță în temeiul procedurii generale prevăzute de ... (vezi toată discuția)
Conciliere si somatie de plata Andrei T Andrei T Am trimis unei firme debitoare o notificare prin care solicitam prezentarea la concilere. Plicul a fost trimis cu AR la firma debitoare dar aceasta a refuzat ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie sa fac procedura concilierii? glo glo o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac ... (vezi toată discuția)