avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... La ce instanta se introduce o somatie de plata ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

La ce instanta se introduce o somatie de plata ?

Buna seara , valoarea sumei ptr care vreau sa fac aceasta somatie este de ordinul miilor (in lei noi). La ce instanta depun somatia ? Ce taxe /timbre trebuiesc platite ?
Nu am un contract cu debitorul, dar am o comanda emisa de el .Ce acte anexez la somatie ?
Vreau sa trimit intai debitorului o somatie .
Catre instanta, somatia este asemanatoare cu cea care o trimit debitorului , sau e mai complexa ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 16:25, 2 Iunie 2010
Da, competenta este instanta in a carei raza isi are sediu debitorul (chiar si daca nu ar fi existat acea mentiune in comanda). Nu uitati sa argumentati in cerere ca acea creanta este certa, lichida si exigibila. Daca nu intentionati sa angajati aparator si nici nu sunteti sigur ca veti ajunge la fiecare termen ar fi prudent sa solicitati judecata in lipsa ca sa nu riscati suspendarea cauzei. Daca ati avea si facturi acceptate ar fi minunat. Succes
u.b.i.k. a scris:

@ crysenc21 & oliviav =D> =D>
O ultima chestiune. Daca ambele parti sunt comercianti atunci temeiul legal va fi OUG nr. 119/2007 nu OG nr. 5/2001 iar simpla contestare a creantei, facuta prin intampinare, fara sa existe un temei pentru care creanta ar fi certa, lichida si exigibila, nu are ca efect decat faptul ca debitorul nu este decazut din dreptul de a contesta creanta in cadrul procedurii.

Cu o simpla hartie numita "comanda" nu va avea nici un succes pe OUG 119/2007, care este foarte restrictiva in acest sens.
Singura sansa ar fi OG5/2001, care are o plaja mult mai mare de aplicare.
Iar in legatura cu simpla contestatie a creantei, am constatat pe pielea mea ca efectul este respingerea somatiei de plata.
Stiu ce vorbesc, sau poate numai la Craiova se procedeaza asa?:O

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata iuliamariana iuliamariana somatie de plata og5/2001 judeacatoria a respins cererea judecatorul facand trimiterea: cerere în instanță în temeiul procedurii generale prevăzute de ... (vezi toată discuția)
Conciliere si somatie de plata Andrei T Andrei T Am trimis unei firme debitoare o notificare prin care solicitam prezentarea la concilere. Plicul a fost trimis cu AR la firma debitoare dar aceasta a refuzat ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie sa fac procedura concilierii? glo glo o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac ... (vezi toată discuția)